Tomaattinen gnocchipannu

Gnocchipannu

Gnocchipannu saa syvän umamisen makunsa tomaatista. Kastikkeeseen kätkeytyy tomaattia monessa muodossa: murskana, pyreenä, aurinkokuivattuna ja tuoreena. Perunagnocchit, pinaatti ja tofu tekevät pannusta ruokaisan. Tämä vegaaninen, lämmittävä ruoka valmistuu alle tunnissa liedellä hauduttaen.

  • 500g vegaanisia perunagnoccheja (esim. De Cecco Gnocchi di Patate)
  • vettä gnocchien keittämiseen
  • 1 paketti (250 g) kiinteää tofua
  • 2 rkl rypsiöljyä tofun paistamiseen

Tomaattikastike:

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 0,5 dl aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
  • 1 mieto chili
  • 2 dl kauraruokaa
  • 200 g kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja
  • pari kourallista baby-pinaatin lehtiä
  • 1 dl hienonnettua basilikaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl agavesiirappia (tai sokeria)

Valmista ruoka liedellä isolla paistinpannulla tai padassa. Gnocchien keittämistä varten tarvitset kattilan.

Prässää tofu. Ota tofu pakkauksesta, kääri se talouspaperiin ja laita painon alle puoleksi tunniksi. Poista kääreet ja pilko tofu pieniksi paloiksi. Paista tofua paistinpannulla keskilämmöllä tilkassa rypsiöljyä, kunnes palat ovat kullanruskeita. Siirrä tofupalat lautaselle ja aloita kastikkeen valmistaminen.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää pannulle rypsiöljyä. Kuullota sipulia pannulla muutamia minuutteja. Kääntele joukkoon hienonnettu valkosipuli ja jatka kuullottamista hetki. Lisää pannulle tomaattimurska, tomaattipyre ja aurinkokuivatut tomaatit. Halkaise chili, poista kanta ja siemenet, jos haluat vähemmän tulisuutta. Hienonna chili pieneksi ja lisää pannulle. Anna kastikepohjan kiehahtaa ja hauduta kannen alla puolisen tuntia miedolla lämmöllä.

Sekoita lopuksi mukaan kauraruoka, puolitetut kirsikkatomaatit ja pinaatinlehdet. Jatka hauduttamista vielä viitisen minuuttia. Mausta kastike mustapippurilla, siirapilla ja suolalla. Viimeistele kastike lisäämällä paistettu tofu ja hienonnettu basilika. Kypsennä gnocchit kiehuvassa vedessä kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta gnocchit ja yhdistä kastikkeen kanssa.

Uunitofu

Uunitofu

Uunitofu on ihanan rapeaa päältä ja sisältä pehmeän mehevää. Oliiviöljy rapeuttaa tofun pinnan ja siirappi makeuttaa. Miedon makuinen tofu kaipaa seurakseen mausteita. Sipulijauhe ja pippurisekoitus antavat makua ja potkua. Tuore rosmariini tuo mukanaan raikkaan yrttisen aromin. Prässää tofu ensin, mausta ja anna uunin hoitaa loput. Paahda samalla kertaa uunissa myös munakoisoa ja porkkanoita. Resepti on vegaaninen.

Uunitofu:

  • 1 pkt (n. 250 g) maustamatonta kiinteää tofua (esim. Jalotofu)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl vaaleaa juoksevaa siirappia (esim. agave)
  • 0,5 tl sipulijauhetta
  • 0,5 tl pippurisekoitusta
  • 0,5 tl suolaa
  • tuore rosmariinin oksa

Halkaise tofu pitkittäissuunnassa. Kietaise puolikkaat talouspaperiin ja prässää tofua painon alla puolisen tuntia.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Poista märät talouspaperit ja laita tofu uunivuokaan. Lisää molemmille puolikkaille 1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl siirappia. Ripottele pinnalle mausteita ja suolaa. Hiero öljy-mausteseosta tofun jokaiselle reunalle. Revi pinnalle tuoreen rosmariinin lehtiä. Paahda tofua uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä.

Paahdettu munakoiso ja porkkanat:

Laita kasvikset uuniin noin puoli tuntia ennen tofua. Munakoiso on parhaimmillaan pehmeäksi hautuneena, joten paistoaikaa kannattaa varata reilusti.

  • 1 munakoiso
  • 3-4 porkkanaa
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • vajaa tl suolaa

Pese munakoiso ja pilko se parin sentin paloiksi. Lisää palat kulhoon, jossa on 2 rkl oliiviöljyä ja 0,5 tl suolaa. Kääntele hyvin, jotta ne maustuvat tasaisesti.

Pese, kuori ja pilko porkkanat reiluiksi paloiksi. Lisää paloihin 1 rkl oliiviöljyä, 0,5 tl kuivattua timjamia ja 0,25 tl suolaa. Kääntele porkkanapaloja mausteöljyssä.

Laita munakoiso- ja porkkanapalat vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kypsiä.

Kaura-kasvisvuoka

Kaura-kasvisvuoka

Kaura-kasvisvuoka on herkullinen yhdistelmä värikkäitä kasviksia ja lämmintä mausteisuutta. Kaurajauhis tuo mukanaan proteiinia ja auringonkukansiemenet rouskuvaa rakennetta. Resepti on vegaaninen.

  • 1 kg kasviksia (esim. perunoita, maa-artisokkaa, porkkanaa, suippopaprikaa)
  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • 1 pkt Härkis Kaurajauhista
  • 1 tl vahvaa paprikajauhetta
  • 0,5 tl garam masalaa
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 1 tl kuivattua korianteria
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 dl kaurakermaa
  • 1 dl auringonkukansiemeniä

Pese, kuori ja paloittele juurekset. Pese paprikat, halkaise, poista siemenet ja paloittele reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipuli. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet.

Kuumenna syvällä paistinpannulla 2 rkl rypsiöljyä ja kuullota sipulia keskilämmöllä muutamia minuutteja. Lisää pannulle valkosipuli ja mausteet, sekoittele ja anna mausteiden lämmetä. Lisää vielä 2 rkl rypsiöljyä ja murustele joukkoon kaurajauhis. Kuumenna hetki. Kaada sekaan tomaattimurska, kaurakerma ja lisää kasvisliemikuutio. Anna seoksen kiehahtaa. Lisää lopuksi auringonkukansiemenet.

Voitele tilava uunivuoka rypsiöljyllä. Lisää vuokaan kasvikset ja kastike. Sekoita. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. Sekoita ruokaa pari kertaa paiston aikana.

Linssi-juurespata

Linssi-juurestagine

Linssi-juurespata valmistuu liedellä hauduttaen. Mausteisessa padassa kasvikset saavat erityisen hyvän maun. Linssit antavat ruokaan hyvän proteiinilisän ja kuivatut luumut ripauksen makeutta. Resepti on vegaaninen ja gluteeniton.

  • reilu kilo juureksia (esimerkiksi 500 g lanttua, 300 g porkkanoita ja 300 g raitajuurta)
  • 2 punasipulia
  • 1 mieto punainen chilipalko (tai 1/2 tl kuivattuja chilihiutaleita)
  • 2 tl garam masala -mausteseosta
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 6 dl vettä
  • 2 dl vihreitä kuivattuja linssejä
  • 2 dl paseerattua tomaattia
  • 10 kuivattua luumua
  • 150 g kaurafraischea, esim. Pirkka Parhaat (gluteeniton)
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1-2 tl suolaa
  • tuoretta persiljaa

Valmista ruoka valurautapadassa, isossa tagine-padassa tai paksupohjaisessa kattilassa.

Kuori ja pilko juurekset reilun kokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna.

Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää pataan valkosipuli, chili ja garam masala. Jatka kuullottamista ja lisää juurekset sekä tomaaattipyre. Sekoittele pari minuuttia niin, että mausteet tarttuvat kasvisten pintaan. Lisää pataan vesi. Kypsennä kasviksia keskilämmöllä kannen alla puolisen tuntia.

Huuhtele kuivatut linssit ja lisää ne pataan paseeratun tomaatin kanssa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.

Lisää lopuksi neljään osaan pilkotut luumut sekä kaurafraische. Jatka kypsentämistä vielä noin varttitunnin ajan tai kunnes linssit ja kasvikset ovat kypsiä.

Mausta valmis pata sitruunamehulla ja lisää suolaa maun mukaan. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja viimeistele tuoreella persiljalla.

Härkis-kaalilaatikko

Härkis-kaalilaatikko

Härkis-kaalilaatikko on pehmeä ja mehevä. Lempeän lopputuloksen viimeistelevät kuivatut aprikoosit, vaalea siirappi ja kaurafraiche. Ohjeella valmistuu reilu annos vegaanista laatikkoa.

  • 1 pieni valkokaali (n. 1,3 kg) tai puolikas isosta kaalista
  • 0,5 litraa kasvislientä
  • 1 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 4 dl vettä ohrasuurimoiden keittämiseen
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä pannulle
  • 1 pkt (250 g) Härkis Originalia
  • 10 kpl pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
  • 150 g kaurafraichea
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 0,5 tl meiramia
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • 3 rkl vaaleaa siirappia
  • 0,5 tl suolaa
  • rypsiöljyä uunivuokien voiteluun

Irrota kaalista uloimmat lehdet ja leikkaa kova kantaosa pois. Leikkaa kaali karkeaksi silpuksi. Lisää kaalisilppu ja kasvisliemi isoon kattilaan. Kiehauta ja hauduta kannen alla puolisen tuntia. Sekoita välillä.

Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja lisää ohrasuurimot. Keitä miedolla lämmöllä puoli tuntia kannen alla tai kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin.

Hienonna sipuli. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Huuhtele ja kuivaa aprikoosit. Saksi ne pieniksi. Lisää aprikoosit, härkis ja mausteet pannulle. Kuumenna hetki ja lisää seos haudutetun kaalisilpun joukkoon keitettyjen ohrasuurimoiden, kaurafraichen, suolan ja siirapin kanssa. Sekoita hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Voitele kaksi uunivuokaa rypsiöljyllä. Reseptillä tulee yhteensä noin 2,5 litraa. Jaa seos uunivuokiin. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. Tarjoile kuumana puolukkahillon kera.