Omenaherkku

Omenaherkku maistuu joululle. Mausteiset piparkakut ja omena ovat ihana makupari. Resepti on vegaaninen ja sopii myös kiireiselle kokille. Omenat voi kuoria, pilkkoa ja kiehauttaa jo edellisenä päivänä. Jälkiruoan annostelu laseihin sujuu muutamassa minuutissa.

  • 3 omenaa (esim. Golden Delicious)
  • 0,5 dl vaaleaa glögiä (tai kanelilla maustettua omenamehua)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl vaaleaa siirappia
  • 1 prk kaura- tai soijapohjaista vispiä (esim. Valio Oddlygood Easy Whipping)
  • 2-3 tl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria (jos vispiä ei ole valmiiksi makeutettu)
  • ohuita maidottomia piparkakkuja

Kuori omenat. Poista siemenkodat ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Lisää kattilaan omenakuutiot, glögi ja siirappi. Keitä noin 10 minuttia keskilämmöllä, kunnes omenat hieman pehmenevät, mutta pysyvät vielä kasassa. Lisää sitruunamehu.

Vaahdota kylmä vispi. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Murskaa piparit muruiksi esimerkiksi puisella perunasurvimella korkeassa kulhossa. Annostele laseihin vuorotellen omenoita, vispiä ja piparkakkumurua.

Viikunakakku

Viikunakakku sopii talven herkutteluhetkiin. Kuivatun viikunan luonnollinen makeus piristää, kun päivät pimenevät. Kaneli maustaa kakun ja pehmeästi rouskuvat viikunan siemenet antavat mukavaa rakennetta. Resepti on vegaaninen.

  • 100 g maidotonta margariinia
  • 2 dl paksua kaurajugurttia (Greek Style)
  • 1 dl omenasosetta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 dl ruokosokeria
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 8 kpl pehmeitä, kuivattuja viikunoita
  • vuokaan: maidotonta margariinia ja korppujauhoja

Poista kuivatuista viikunoista kovat kannat. Saksi viikunat pieniksi suikaleiksi. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.

Sulata margariini ja jäähdytä hetki. Yhdistä sulatettu margariini, omenasose, kaurajugurtti ja sitruunamehu. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon nestemäiset aineet sekä viikunasuikaleet. Sekoita taikinaksi. Lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin tunti. Varmista kakun kypsyys tikulla. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Puolukka-banaanileipä

Puolukka-banaanileipä on vegaaninen versio banaanileivästä (eng. ”banana bread”). Taikina makeutetaan banaanisoseella ja pienellä määrällä siirappia. Tässä reseptissä puolukat tuovat leipään lisämakua ja väriä. Ohje on helppo. Taikina valmistuu varttitunnissa ja paistoon menee noin tunti.

  • 2 pientä, kypsää banaania (n. 300 g kuorineen)
  • 1,5 dl kaurajuomaa
  • 4 rkl vaaleaa siirappia
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl omenaviinietikkaa (tai sitruunamehua)
  • 1 dl puolukoita
  • 3,75 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori ja muussaa banaanit haarukalla sileäksi soseeksi. Sekoita tilavassa kulhossa banaanisose, kaurajuoma, siirappi, rypsiöljy, puolukat ja etikka. Pakastepuolukat voi lisätä jäisinä. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet ja sekoita ne kahdessa erässä nestemäisten aineiden joukkoon.

Rypistele leivinpaperi käsissäsi taipuisaksi ja vuoraa sillä leipävuoka (tilavuus min. 0,75 litraa). Kaada taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 60-70 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.

Vinkki! Paras lopputulos syntyy, kun banaanit ovat kypsiä ja niiden kuoreen alkaa muodostua ruskeita pilkkuja. Banaanit ovat silloin täynnä luonnollista makeutta.

Kesäkurpitsarieskat

Kesäkurpitsarieskat valmistuvat helposti kotiuunissa. Kesäkurpitsaraaste ja perunamuussijauhe takaavat mehevyyden, hyvän maun ja rakenteen. Rieskoissa maistuvat myös raikas sitruuna ja rapeat auringonkukan siemenet. Resepti on vegaaninen.

  • 4,5 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 pussi (70 g) maidotonta perunamuussijauhetta
  • 0,5 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
  • 0,5 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3 dl kaurajuomaa
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 1-2 pientä kesäkurpitsaa

Pese kesäkurpitsat ja raasta kuorineen karkeaksi raasteeksi (n. 4,5 dl). Pienet kesäkurpitsat ovat yleensä kiinteämaltoisia ja raasteesta ei tarvitse poistaa ylimääräistä nestettä. Jos raaste on kosteaa, puristele siivilässä ylimääräinen neste pois.

Pese sitruuna hyvin ja raasta hienolla terällä kuoren keltaista pintaa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja toisessa nestemäiset aineet sekä sitruunankuoriraaste. Yhdistä seokset ja kurpitsaraaste. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Mitä vähemmän sekoitusta, sen pehmeämpi lopputulos!

Levitä pöydälle kaksi leivinpaperia. Lusikoi taikinasta neljä taikinakasaa per leivinpaperi. Jätä taikinakasojen ympärille tilaa. Taputtele taikina kevyesti jauhon avulla rieskaksi. Pistele haarukalla. Paista rieskat 200 asteisessa uunissa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Tarjoile uunilämpiminä.

Kesäkurpitsarieskat
Kesäkurpitsarieskat

Vinkki! Kaurajuomissa on eroja. Osa on paksuja ja osa yhtä juoksevia kuin tavallinen maito. Tässä reseptissä on käytetty juoksevampaa kaurajuomaa (Pirkka). Jos käytät sakeampaa kaurajuomaa, laimenna sitä vedellä.

Sitruunamansikat

Sitruunamansikat on perinteinen italialainen jälkiruoka. Tarjoile sellaisenaan kevyenä jälkiruokana tai esimerkiksi kaurajäätelön kanssa. Marinoidut mansikat maistuvat myös suklaa- tai juustokakun kera.

  • 1 litra tuoreita mansikoita
  • 1 sitruuna
  • sokeria

Poista mansikoista vihreät kannat ja viipaloi ne kulhoon. Ripottele pinnalle sokeria maun mukaan ja purista sitruunan mehu. Mitä makeampi mansikkalajike on, sitä vähemmän sokeria tarvitaan. Sekoita varovasti. Anna mansikoiden marinoitua hetki viileässä ja tarjoile.