Marjamousse pehmeästä tofusta

Marjamousse on raikas ja proteiinirikas herkku, joka syntyy vain muutamasta raaka-aineesta. Pehmeän tofun joukkoon sekoitetaan puolukkajauhetta, agavesiirappia ja kourallinen mansikoita. Sauvasekoitin tekee rakenteesta ilmavan ja silkkisen pehmeän. Resepti on vegaaninen.

  • 300 g pehmeää tofua (silken tofu)
  • 2-3 rkl puolukkajauhetta (esim. Biokia)
  • kourallinen mansikoita (tuoreita tai pakastettuja)
  • 2-3 rkl agavesiirappia

Jos käytät pakastemansikoita, sulata ne mikrossa kohmeisiksi ja valuta ylimääräinen neste pois. Lisää kulhoon tofu, puolukkajauhe, mansikat ja agavesiirappi. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes seos on sileää ja kuohkeaa. Maista ja lisää siirappia tarvittaessa maun mukaan. Annostele mousse tarjoiluastioihin ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Koristele marjoilla.

Luumutrifle

Luumutrifle on yhdistelmä syksyn makuja, vaniljavaahtoa ja rapeaa rakennetta. Hilloke on jälkiruoan sydän: mehukkaat luumut keitetään pehmeiksi kanelilla maustetussa appelsiinimehussa. Vaniljainen soijavaahto tuo trifleen keveyttä ja makeutta. Murustetut Biscoff-keksit antavat karamellista paahteisuutta. Viimeistele annokset tuoreilla mintun lehdillä ja rouhituilla pistaasipähkinöillä. Resepti on vegaaninen ja riittää noin kuudelle hengelle.

Luumuhilloke:

  • 600 g kypsiä, pehmeitä luumuja (15-18 kpl)
  • 1 appelsiini
  • 1,5 tl kanelia
  • 6 rkl sokeria

Vaniljavaahto:

  • 1 prk soijavispiä (esim. Alpro)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sokeria

Lisäksi:

  • noin 20 kpl vegaanisia Biscoff -keksejä
  • tuoreita mintunlehtiä koristeluun
  • paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä

Valmista ensin luumuhilloke. Pese ja puolita luumut. Poista kivet. Purista appelsiinista noin puoli desilitraa mehua. Lisää kattilaan puolitetut luumut, appelsiinimehu, sokeri ja kaneli. Keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes luumut hajoavat ja seos muuttuu hillomaiseksi. Sekoita välillä, jotta seos ei pala pohjaan. Anna hillokkeen jäähtyä täysin ennen triflen kokoamista. Hillokkeen voi valmistaa jo edellisenä päivänä.

Vatkaa kylmä soijavispi vaahdoksi. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Murskaa Biscoff-keksit syvässä kulhossa esimerkiksi puisella perunasurvimella. Keksimurut saavat jäädä hieman rouheiksi.

Jos haluat keksimurujen säilyvän rapeina, kasaa annokset vasta juuri ennen tarjoilua. Käytä laseja, jälkiruokakulhoja tai -maljoja. Aloita keksimuruilla, lisää päälle luumuhilloketta ja viimeisenä vaniljavaahtoa. Ripottele pinnalle silputtuja mintun lehtiä ja rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Lime-valkosuklaavaahto

Lime-valkosuklaavaahto on vegaaninen herkku, joka saa makua raastetusta limen kuoresta ja rouhitusta vegaanisesta valkosuklaasta. Soijavispi ja kauralevite tekevät vaahdosta ihanan pehmeän. Keksimurut antavat pinnalle rapeutta ja pienen ripauksen suolaa.

  • 2,5 dl soijavispiä (esim. Alpro Whipping)
  • 75 g kauralevitettä (esim. Oatly Naturell)
  • 70 g vegaanista valkosuklaata (esim. Dammenberg Worry Free)
  • reilu 1 tl raastettua limen kuorta (2-3 limen kuori)
  • 4 rkl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • pari vegaanista digestive täysjyväkeksiä (esim. Pirkka täysjyvä)

Vatkaa jääkaappikylmä soijavispi sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista kauralevitettä lusikalla ja sekoita vaahdon joukkoon.

Pese limet hyvin ja raasta kuoren vihreää osaa raastimen hienolla terällä. Lisää vaahtoon rouhittu valkosuklaa, raastettu limen kuori, tomusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita lusikalla.

Hienonna digestivekeksit muruiksi. Laita keksit syvään kulhoon ja painele ne pulikalla pieniksi muruiksi tai sulje keksit pakastepussiin ja murskaa kaulimella.

Lusikoi lime-valkosuklaavaahto annosmaljoihin. Anna vaahdon maustua hetki jääkaapissa. Ripottele keksimurut pinnalle vasta juuri ennen tarjoilua.

Vinkki! Resepti onnistuu myös gluteenittomana. Vaihda keksit gluteenittomiin, ja tarkista, että käyttämäsi soijavispi, kauralevite ja valkosuklaa ovat gluteenittomia.

Maltan riisi

Maltan riisi vegaanisena versiona on täydellinen jälkiruoka jouluun. Pehmeä puuropohja saa makeutta vegaanisesta valkosuklaasta. Soijavispi tuo jälkiruokaan kuohkeutta ja täydellisen valkoisen värin. Itse tehty kirsikkahillo kruunaa herkun.

Tanskassa Maltan riisi tunnetaan nimellä ”risalamande”. Tämä klassinen jouluinen jälkiruoka on levinnyt myös muihin Pohjoismaihin, kuten Suomeen. Perinteinen versio sisältää riisipuuroa, kermavaahtoa, vaniljasokeria sekä rouhittua mantelia. Risalamande tarjoillaan yleensä luumu- tai kirsikkakompotin kanssa.

Vegaaninen riisipuuro:

  • 2 dl puuroriisiä
  • 2 dl vettä
  • 1 litra kaurajuomaa
  • 0,5 tl suolaa

Kiehauta kattilassa vesi ja riisi. Anna kiehua muutaman minuutin ajan kunnes vesi on melkein imeytynyt riisiin. Lisää kaurajuoma. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin tunti. Sekoita välillä. Lisää lopuksi suola.

Ainekset viiteen jälkiruoka-annokseen:

  • 5 dl kaurajuomaan keitettyä riisipuuroa
  • 1 dl soijavispiä (esim. Alpro Whipping)
  • 40 g vegaanista valkosuklaata

Kirsikkahillo:

  • 250 g pakastekirsikoita (esim. Pirkka Parhaat)
  • 0,5 dl vettä
  • 1 dl hillosokeria

Puolita kohmeiset pakastekirsikat. Kuumenna vesi ja kirsikat kattilassa. Lisää hillosokeri höyryävään seokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia. Anna hillon jäähtyä.

Vatkaa jääkaappikylmä soijavispi kuohkeaksi. Rouhi vegaaninen valkosuklaa. Lisää jäähtyneeseen riisipuuroon vatkattu soijavispi ja valkosuklaa. Sekoita. Kokoa kerroksittain hillon kanssa annoslaseihin.

Omenaherkku

Omenaherkku maistuu joululle. Mausteiset piparkakut ja omena ovat ihana makupari. Resepti on vegaaninen ja sopii myös kiireiselle kokille. Omenat voi kuoria, pilkkoa ja kiehauttaa jo edellisenä päivänä. Jälkiruoan annostelu laseihin sujuu muutamassa minuutissa.

  • 3 omenaa (esim. Golden Delicious)
  • 0,5 dl vaaleaa glögiä (tai kanelilla maustettua omenamehua)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl vaaleaa siirappia
  • 1 prk kaura- tai soijapohjaista vispiä (esim. Valio Oddlygood Easy Whipping)
  • 2-3 tl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria (jos vispiä ei ole valmiiksi makeutettu)
  • ohuita vegaanisia piparkakkuja

Kuori omenat. Poista siemenkodat ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Lisää kattilaan omenakuutiot, glögi ja siirappi. Keitä noin 10 minuttia keskilämmöllä, kunnes omenat hieman pehmenevät, mutta pysyvät vielä kasassa. Lisää sitruunamehu.

Vaahdota kylmä vispi. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Murskaa piparit muruiksi esimerkiksi puisella perunasurvimella korkeassa kulhossa. Annostele laseihin vuorotellen omenoita, vispiä ja piparkakkumurua.