Kaura-marjasmoothie

Kaura-marjasmoothie

Kaura-marjasmoothie raikastaa päivän. Juomaan on lisätty ripaus suklaata, joka syventää maut ja hellii mieltä. Cashewpähkinöistä ja vedestä syntyy smoothielle kuohkea pohja. Resepti on vegaaninen ja gluteeniton, kun valitset gluteenittomat kaurahiutaleet.

4 annosta

  • 1,5 dl cashewpähkinöitä
  • vettä pähkinöiden liottamiseen
  • 1 dl punaista täysmarjamehua
  • 0,5 dl Goodio kaurakaakaorouhetta (tai rouhittua vegaanista tummaa suklaata)
  • 1,5 dl vettä
  • 2 pientä, kypsää banaania
  • 3 dl jäisiä mansikoita
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl agavesiirappia
  • 0,5 dl kaurahiutaleita

Laita cashewpähkinät likoamaan edellisenä iltana tai vähintään neljä tuntia ennen käyttöä runsaaseen veteen. Liotus pehmentää pähkinät ja tekee niistä paremmin sulavia. Huuhtele ja valuta pähkinät liotuksen jälkeen.

Kuumenna marjamehu kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kaakaorouhe. Sekoittele, kunnes kaakaorouhe on liuennut nesteeseen. Jäähdytä.

Laita liotetut pähkinät ja puoli desiä vettä blenderiin. Jauha murumaiseksi seokseksi. Lisää loppu vesi ja sekoita niin kauan, että seoksesta tulee kuohkeaa. Lisää kuoritut ja pilkotut banaanit, jäähtynyt suklaamehu, kaneli, vaniljasokeri, siirappi, kohmeiset mansikat ja kaurahiutaleet. Soseuta tasaiseksi. Maista. Lisää oman maun mukaan makeutusta tai nestettä.

Täytetyt vegesämpylät

Vegeburger

Täytetyt vegesämpylät maistuvat lounaalla ja retkieväänä. Kokeile täytteenä laadukasta kasviproteiinia, pikkelöityä punakaalia ja herkullista, kaurajugurtilla kevennettyä aiolia. Sämpylät ovat nopea kasata ja helppo ottaa mukaan. Resepti on vegaaninen.

Pikkelöity punakaali:

  • pala punakaalia
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1/4 tl suolaa

Aioli:

  • 1,5 dl paksua kaurajugurttia
  • 3 rkl majoneesia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 pieni chilipalko
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl sokeria

Valmista pikkelöity punakaali. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Mittaa kannelliseen kulhoon etikka ja suola. Lisää joukkoon kaalisuikaleet ja puristele niitä hetki kulhossa. Laita kansi päälle ja anna kaalisuikaleiden maustua jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

Valmista aioli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Puolita chilipalko, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha pieneksi. Laita kaurajugurtti kannelliseen kulhoon. Lisää loput ainekset. Sekoita, laita kansi päälle ja säilytä jääkaapissa. Voit antaa maustua seuraavaan päivään.

Viipaloi pestyt tomaatit. Levitä molemmille sämpyläpuolikkaille aiolia. Täytä vegaanisilla nyhtöpaloilla, pikkelöidyllä punakaalilla, tomaattisiivuilla ja salaatilla. Kääräise sämpylät halutessasi paperiin.

Vegaanin ohrapuuro

Vegaaninen ohrapuuro

Vegaanin ohrapuuro maistuu kardemummalta ja appelsiinilta. Puuro haudutetaan uunissa rikotuista ohrasuurimoista ja kauramaidosta.

  • 2 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 1 litra kaurajuomaa
  • 0,5 dl (ruoko)sokeria
  • 1 appelsiini
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl maidotonta margariinia tai ruokaöljyä

Voitele uunivuoka. Halkaise appelsiini ja purista mehu. Lisää voideltuun vuokaan ohrasuurimot, sokeri, kardemumma, suola ja appelsiinin mehu. Kaada päälle kaurajuoma. Hauduta 175 asteisessa uunissa keskitasolla reilu kaksi tuntia. Sekoita muutaman kerran paiston aikana.

Vegewrapit

Vegewrapit

Vegewrapit ovat raikas vaihtoehto voileiville ja piirakoille. Kääri täytteeksi pestomarinoituja papuja, pikkelöityä punasipulia, rucolaa, porkkana- ja juustoraastetta. Vegewrapit sopivat myös vegaanille tai maidottomaan ruokavalioon, kun käytät vegaanista juustoraastetta.

  • 6-7 rullarieskaa
  • 100 – 150 g laktoositonta tai vegaanista juustoraastetta
  • 150 g hummusta
  • 30 g rucolaa
  • coctailtikkuja

Pikkelöity punasipuli:

  • 1 iso punasipuli
  • 3/4 dl valkoviinietikkaa
  • 2 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl (neitsyt)oliiviöljyä

Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Kuumenna etikka, liuota joukkoon sokeri ja suola. Lisää punasipulirenkaat. Anna sipulien maustua ja pehmetä puolisen tuntia välillä sekoittaen. Kaada neste pois, valuta sipulirenkaat ja lisää öljy.

Pestomarinoidut pavut:

  • pari kourallista tuoreita basilikan lehtiä
  • 0,5 dl pinjansiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 dl keitettyjä kidney-papuja
  • (2 rkl ravintohiivahiutaleita)

Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita korkeaan kulhoon basilika, valkosipuli, öljy ja suola. Soseuta sauvasekoittimella. Kääntele pavut varovasti peston joukkoon. Jos käytät säilykepapuja, huuhtele ja valuta ne ensin. Lisää lopuksi ravintohiivahiutaleet.

Porkkanaraaste:

  • 3 porkkanaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl chilihiutaleita

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Sekoita joukkoon sitruunamehu, chilihiutaleet ja sokeri.

Wrappien kokoaminen:

Voitele rieskat kauttaaltaan hummuksella. Levitä rieskojen lyhyeen päätyyn täytteet: porkkanaraastetta, marinoituja papuja, pikkelöityä punasipulia, juustoraastetta ja rucolaa. Kääri rieskat rullalle ja kiinnitä coctailtikulla. Anna valmiiden wrappien maustua jääkaapissa pari tuntia tai seuraavaan päivään. Irrota coctailtikut ja leikkaa wrapit viistottain kahtia.

Puolukka-banaanikiisseli

Puolukka-banaanikiisseli

Puolukka-banaanikiisseli on raikas välipala. Kiisselin pohjana on itse tehty puolukkamehu. Muussattu banaani pehmentää puolukoiden kirpeää makua. Ohjeella tulee noin 4 annosta.

  • 5 dl puolukoita (n. 300 g)
  • 8 dl vettä
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1 dl kylmää vettä
  • 2 banaani
  • 1 dl sokeria

Mittaa kattilaan puolukat ja vesi. Keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi puolukan kuoret pois ja kaada kuuma mehu takaisin kattilaan. Sekoita perunajauhot 1 dl:aan kylmää vettä ja kaada ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Laita kattila takaisin liedelle. Kiehauta sekoittamatta kunnes kiisseli kuplii pari kertaa. Ota kattila liedeltä ja anna kiisselin jäähtyä. Muussaa banaanit haarukalla ja lisää ne kiisseliin. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle sokeria.