Manteli-persikkapiirakka

Manteli-persikkapiirakka

Manteli-persikkapiirakka on helppo valmistaa. Mantelijauhe tuo pohjaan makua ja rakennetta. Soijajugurtti ja pilkotut säilykepersikat luovat pinnalle herkullisen makean kerroksen. Kananmunia ei tarvita, sillä soijajugurtti hyytyy paiston aikana. Resepti on gluteeniton ja vegaaninen.

Pohja:

  • 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Fazer Gluteeniton Vaalea)
  • 0,5 dl mantelijauhetta
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl kanelia
  • 1,5 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 dl soijajuomaa
  • 1 dl omenasosetta
  • 1 tl omena- tai valkoviinietikkaa
  • 100 g sulatettua vegaanista leivontamargariinia
  • vegaanista margariinia vuoan voiteluun

Pinnalle:

  • 2 dl maustamatonta soijajugurttia
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tlk persikanpuolikkaita mehussa (425g/235g)

Voitele reunallinen vuoka, jonka halkaisija on vähintään 26 cm.

Sulata margariini ja anna jäähtyä hetki. Mittaa kulhoon kuivat aineet. Sekoita hyvin. Yhdistä toisessa kulhossa nestemäiset aineet: sulatettu margariini, soijajuoma ja siideriviinietikka sekä omenasose. Kaada nestemäiset ainekset kuivien aineiden joukkoon. Sekoita kevyesti taikinaksi. Lusikoi taikina vuokaan.

Valuta säilykepersikat ja viipaloi. Mausta soijajugurtti sokerilla ja vaniljasokerilla. Kaada soijajugurtti taikinan päälle ja levitä lusikalla. Asettele pinnalle persikkaviipaleita. Paista piirakkaa 200 asteisen uunin keskitasolla 35-40 minuuttia. Varmista pohjan kypsyys tikulla. Leikkaa ja tarjoile piirakka jäähtyneenä.

Soijajugurtti-mustikkapiirakka

mustikkapiirakka

Soijajugurtti-mustikkapiirakka tarjoaa aitoja makuja. Täysjyväjauhot antavat taikinaan enemmän makua ja syvyyttä kuin tavalliset valkoiset jauhot. Samettisen pehmeä mustikka-soijajugurttitäyte on yhtä aikaa raikas ja täyteläinen. Resepti on vegaaninen.

Piirakka onnistuu myös gluteenittomana, kun vaihdat kasvijuoman, jugurtin ja jauhot gluteenittomiin. Valitse valmis gluteeniton jauhoseos, jos gluteeniton leivonta ei ole ennestään tuttua.

Pohja:

  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 dl kaurajuomaa
  • 1 dl omenasosetta
  • 1 tl omena- tai valkoviinietikkaa
  • 100 g sulatettua vegaanista leivontamargariinia
  • margariinia vuoan voiteluun

Täyte:

  • 2 dl maustamatonta soijajugurttia
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 dl mustikoita
  • 1-2 rkl perunajauhoja pakastemustikoihin

Sulata margariini ja anna jäähtyä hetki. Voitele vuoka, jonka halkaisija on noin 26 cm. Mittaa kulhoon kuivat aineet. Sekoita hyvin. Yhdistä toisessa kulhossa nestemäiset aineet: sulatettu margariini, kaurajuoma ja siideriviinietikka sekä omenasose. Kaada nestemäiset ainekset kuivien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti taikinaksi. Lusikoi taikina vuokaan.

Ripottele mustikat taikinan päälle. Jos käytät pakastemustikoita, kierittele ne ensin jäisinä perunajauhoissa ja lisää jäisinä taikinan pinnalle. Mausta soijajugurtti sokerilla ja vaniljasokerilla. Kaada mustikoiden päälle. Paista piirakkaa 200 asteisen uunin keskitasolla 35-40 minuuttia. Varmista tikulla taikinan kypsyys.

Vinkki! Kokeile pohjaan lastenruokasoseita. Kuvan piirakkapohjaan käytettiin pussillinen Pirkka Luomu omena- ja mustikkasosetta, joka antoi taikinaan myös lisäväriä.

Vegaanin puolukkapiirakka

Vegaanin puolukkapiirakka

Vegaanin puolukkapiirakka on helppo valmistaa. Vatkainta ei tarvita, sillä ainesten sekoittaminen riittää. Puolukat sokeroidaan ja levitetään taikinan pinnalle. Tarjoile raikas piirakka sellaisenaan, vegaanisen jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Pohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl hienosokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 dl kaurajuomaa
  • 1 dl maustamatonta Greek Style soijavalmistetta (esim. Alpro)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 100 g vegaanista leivontamargariinia
  • 3 dl puolukoita (tuoreita tai pakastettuja)
  • 2 rkl hienosokeria marjoihin
  • vegaanista leivontamargariinia vuoan voiteluun

Sulata margariini kattilassa. Lisää joukkoon kaurajuoma, soijavalmiste ja sitruunamehu. Vispilöi sekaisin.

Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja perunajauho. Lisää sokeri, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri ja suola. Sekoita kuivat aineet sekaisin. Lisää nesteseos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita ainekset kevyesti sekaisin.

Voitele margariinilla noin 26 cm vuoka. Levitä taikina vuokaan. Laita puolukat pieneen kulhoon ja lisää sokeri. Pyörittele marjoja sokerissa ja levitä ne taikinan päälle.

Paista piirakkaa 200 asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Jos pinta alkaa paiston loppuvaiheessa tummua liikaa, peitä piirakka foliolla. Kokeile kypsyys tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, piirakan voi ottaa uunista. Tarjoile jäähtyneenä. Koristele piirakka halutessasi ripauksella sokeria.

Punaherukka-toscapiirakka

Punaherukka-toscapiirakka

Punaherukka-toscapiirakka sopii arkeen ja juhlaan. Pirteät punaherukat ja makea tosca maistuvat ihanalta yhdessä. Pehmeä taikina on helppo valmistaa sekoittamalla. Resepti on vegaaninen.

Pohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 dl kaurajuomaa
  • 1 dl omenasosetta
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 100 g sulatettua vegaanista leivontamargariinia
  • 3-4 dl punaherukoita (tuoreita tai pakastettuja)

Sulata margariini mikrossa tai kattilassa. Anna jäähtyä hetki. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Yhdistä sulatettu margariini nesteisiin ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita ainekset juuri ja juuri sekaisin, niin saat kuohkean lopputuloksen.

Levitä taikina lusikalla voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm). Ripottele marjat taikinan pinnalle. Esipaista pohjaa 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Valmista sillä aikaa kuorrutus alla olevan ohjeen mukaan.

Toscakuorrutus:

  • 50 g vegaanista leivontamargariinia
  • 70 g (n. 2 dl) mantelilastuja
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl kaurakermaa
  • 1 dl sokeria

Mittaa ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Anna kiehahtaa ja sekoita muutama minuutti, kunnes seos vähän sakenee.

Ota esipaistettu piirakkapohja uunista ja levitä toscakuorrutus pohjan päälle. Jatka paistoa noin 20 minuuttia, kunnes mantelilastut ovat kullanruskeita. Tarkista pohjan kypsyys tikulla.

Vegaanin raparperi-toscapiirakka

Vegaanin raparperi-toscapiirakka

Vegaanin raparperi-toscapiirakka hurmaa täytteellään. Kirpeä raparperi ja makea tosca ovat herkullinen yhdistelmä. Tosca on helppo valmistaa. Mantelilastut, kaurakerma, rasva, sokeri ja vehnäjauhot vain kiehautetaan kattilassa.

Pohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 dl kauramaitoa
  • 1 dl omenasosetta
  • 1 tl omena- tai valkoviinietikkaa
  • 100 g sulatettua maidotonta margariinia
  • 5 dl raparperipaloja (2 keskikokoista vartta)

Sulata margariini ja anna jäähtyä hetki. Kuori ja paloittele raparperit. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Yhdistä nesteet ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Voitele vuoka (halkaisija noin 25 cm). Toscakuorrute kuohuu uunissa, joten valitse riittävän korkea vuoka. Ripottele pinnalle raparperipalat ja paina niitä kevyesti taikinaan.

Paista pohjaa uunin alaosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Valmista sillä aikaa toscakuorrutus alla olevan ohjeen mukaan.

Toscakuorrutus:

  • 50 g maidotonta margariinia
  • 2,5 dl mantelilastuja (n. 80 g)
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl kaurakermaa
  • 1 dl sokeria

Mittaa ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Anna kiehahtaa ja keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.

Levitä kuorrutus puolikypsän piirakkapohjan päälle ja jatka paistoa noin 20 minuuttia tai kunnes kuorrutus saa kauniin värin. Tarkista pohjan kypsyys tikulla.

Vegaanin raparperi-toscapiirakka
Vegaanin raparperi-toscapiirakka