Banaanileipä kirsikoilla

Banaanileipä

Banaanileipä tarjoaa makeutta ja mehevyyttä ilman liiallista sokeria. Banaanien ansiosta leivästä tulee pehmeä ja kostea. Lisää taikinaan halutessasi kirsikoita tuomaan lisämakua ja juhlavuutta. Resepti on vegaaninen.

  • 2 pientä ylikypsää banaania (n. 300 g kuorineen)
  • 1,5 dl mantelijuomaa (tai muuta kasvijuomaa)
  • 0,75 dl rypsiöljyä
  • 1 tl omenasiiderietikkaa (tai sitruunamehua)
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 dl ruokosokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 150 g kivettömiä pakastekirsikoita (esim. Pirkka Parhaat)
  • (tomusokeria koristeluun)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota pakastekirsikat huoneenlämpöön. Kuori ja muussaa banaanit haarukalla kulhossa. Lisää joukkoon mantelijuoma, rypsiöljy ja omenasiiderietikka. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Yhdistä kuivat ja nestemäiset aineet. Sekoita kevyesti taikinaksi. Pilko kohmeiset pakastekirsikat neljään osaan ja nostele kirsikat varoen taikinaan.

Rypistele leivinpaperi käsissäsi taipuisaksi ja vuoraa sillä leipävuoka (tilavuus noin 1 litra). Kaada taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja paista uunin alaosassa 60-70 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, leipä on kypsä. Nosta kakku vuoasta ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Kaurapellavaleipä

Kaurapellavaleipä

Kaurapellavaleipä saa makua hitaasta kohotuksesta. Taikina valmistetaan edellisenä päivänä ja kohotetaan useita tunteja huoneenlämmössä. Lopputuloksena on pehmeä, vatsaystävällinen leipä. Reseptillä syntyy yksi vuokaleipä.

  • 2 dl täysjyväkaurajauhoja
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 4 dl vettä
  • 0,5 dl rypsiöljyä

Sekoita kannellisessa kulhossa kuivat ainekset. Lisää joukkoon lämmin vesi (noin +42 C) ja huoneenlämpöinen rypsiöljy. Sekoita kevyesti löysäksi taikinaksi.

Laita kansi kulhon päälle ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia. Pitkän kohotuksen ansiosta hiivaa tarvitaan vähemmän, taikinaa ei tarvitse vaivata ja leipään tulee enemmän makua.

Rutistele leivinpaperiarkki pieneksi palloksi ja avaa paperi. Rypistynyt leivinpaperi on helpompi asetella vuokaan. Sekoita kohotettua taikinaa muutaman kerran lusikalla ja kaada vuokaan leivinpaperin päälle.

Laita uuni kuumenemaan 40 asteeseen ja kohota leipää uunin miedossa lämmössä puolisen tuntia. Ota vuoka hetkeksi pois uunista ja kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipää uunin alaosassa 45-50 minuuttia. Leipä on kypsä, kun pohjaa kopauttaessa kuuluu ontto ääni ja pohja on hieman ruskistunut.

Puolukka-banaanileipä

Puolukka-banaanileipä

Puolukka-banaanileipä on vegaaninen versio banaanileivästä (eng. ”banana bread”). Taikina makeutetaan banaanisoseella ja pienellä määrällä siirappia. Tässä reseptissä puolukat tuovat leipään lisämakua ja väriä. Ohje on helppo. Taikina valmistuu varttitunnissa ja paistoon menee noin tunti.

  • 2 pientä, kypsää banaania (n. 300 g kuorineen)
  • 1,5 dl kaurajuomaa
  • 4 rkl vaaleaa siirappia
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl omenaviinietikkaa (tai sitruunamehua)
  • 1 dl puolukoita
  • 3,75 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori ja muussaa banaanit haarukalla sileäksi soseeksi. Sekoita tilavassa kulhossa banaanisose, kaurajuoma, siirappi, rypsiöljy, puolukat ja etikka. Pakastepuolukat voi lisätä jäisinä. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet ja sekoita ne kahdessa erässä nestemäisten aineiden joukkoon.

Rypistele leivinpaperi käsissäsi taipuisaksi ja vuoraa sillä leipävuoka (tilavuus min. 0,75 litraa). Kaada taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 60-70 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.

Vinkki! Paras lopputulos syntyy, kun banaanit ovat kypsiä ja niiden kuoreen alkaa muodostua ruskeita pilkkuja. Banaanit ovat silloin täynnä luonnollista makeutta.

Kurpitsasämpylät

Kurpitsasämpylät

Kurpitsasämpylät maustetaan perinteisillä leipämausteilla ja makeutetaan siirapilla. Kurpitsasose antaa sämpylöille kauniin värin. Taikina kohotetaan yön yli jääkaapissa. Aamulla taikina vain nostellaan lusikalla pellille ja laitetaan uuniin paistumaan. Tuoreet sämpylät ovat hetkessä valmiita!

  • 6 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1,5 dl soseutettua talvikurpitsaa
  • 0,5 dl vaaleaa siirappia
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 tl fenkolin siemeniä
  • 0,5 tl kuminan siemeniä
  • 3 dl grahamjauhoja
  • 8 dl vehnäjauhoja

Valmista taikina edellisenä iltana. Valitse reilun kokoinen kulho. Liota kylmään veteen hiiva ja suola. Lisää siirappi, rypsiöljy ja kurpitsasose. Murskaa fenkolin ja kuminan siemenet huhmareessa. Yhdistä jauhot ja mausteet. Sekoita ne nesteeseen. Taikina jää löysäksi, mikä takaa pehmeät sämpylät.

Peitä kulho kannella tai kelmulla ja kohota taikinaa jääkaapissa yön yli (noin 10-12 tuntia). Kohotuksen jälkeen nosta lusikalla kulhosta taikinaa kasoiksi leivinpaperin päälle pellille. Ohjeella tulee noin 15 keskikokoista sämpylää. Halutessasi voitele sämpylät vesi-siirappiseoksella ja koristele siemenillä. Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia.

Vinkki! Kaupoissa on myös valmista leipämaustetta, jossa on jauhettua fenkolia, anista ja kuminaa.

Kesäkurpitsarieskat

Kesäkurpitsarieskat

Kesäkurpitsarieskat valmistuvat helposti kotiuunissa. Kesäkurpitsaraaste ja perunamuussijauhe takaavat mehevyyden, hyvän maun ja rakenteen. Rieskoissa maistuvat myös raikas sitruuna ja rapeat auringonkukan siemenet. Resepti on vegaaninen.

  • 4,5 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 pussi (70 g) maidotonta perunamuussijauhetta
  • 0,5 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
  • 0,5 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3 dl kaurajuomaa
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 1-2 pientä kesäkurpitsaa

Pese kesäkurpitsat ja raasta kuorineen karkeaksi raasteeksi (n. 4,5 dl). Pienet kesäkurpitsat ovat yleensä kiinteämaltoisia ja raasteesta ei tarvitse poistaa ylimääräistä nestettä. Jos raaste on kosteaa, puristele siivilässä ylimääräinen neste pois.

Pese sitruuna hyvin ja raasta hienolla terällä kuoren keltaista pintaa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja toisessa nestemäiset aineet sekä sitruunankuoriraaste. Yhdistä seokset ja kurpitsaraaste. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Mitä vähemmän sekoitusta, sen pehmeämpi lopputulos!

Levitä pöydälle kaksi leivinpaperia. Lusikoi taikinasta neljä taikinakasaa per leivinpaperi. Jätä taikinakasojen ympärille tilaa. Taputtele taikina kevyesti jauhon avulla rieskaksi. Pistele haarukalla. Paista rieskat 200 asteisessa uunissa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Tarjoile uunilämpiminä.

Kesäkurpitsarieskat
Kesäkurpitsarieskat

Vinkki! Kaurajuomissa on eroja. Osa on paksuja ja osa yhtä juoksevia kuin tavallinen maito. Tässä reseptissä on käytetty juoksevampaa kaurajuomaa (Pirkka). Jos käytät sakeampaa kaurajuomaa, laimenna sitä vedellä.