Kurpitsasämpylät

Kurpitsasämpylät

Kurpitsasämpylät maustetaan perinteisillä leipämausteilla ja makeutetaan siirapilla. Kurpitsasose antaa sämpylöille kauniin värin. Taikina kohotetaan yön yli jääkaapissa. Aamulla taikina vain nostellaan lusikalla pellille ja laitetaan uuniin paistumaan. Tuoreet sämpylät ovat hetkessä valmiita!

  • 6 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1,5 dl soseutettua talvikurpitsaa
  • 0,5 dl vaaleaa siirappia
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 tl fenkolin siemeniä
  • 0,5 tl kuminan siemeniä
  • 3 dl grahamjauhoja
  • 8 dl vehnäjauhoja

Valmista taikina edellisenä iltana. Valitse reilun kokoinen kulho. Liota kylmään veteen hiiva ja suola. Lisää siirappi, rypsiöljy ja kurpitsasose. Murskaa fenkolin ja kuminan siemenet huhmareessa. Yhdistä jauhot ja mausteet. Sekoita ne nesteeseen. Taikina jää löysäksi, mikä takaa pehmeät sämpylät.

Peitä kulho kannella tai kelmulla ja kohota taikinaa jääkaapissa yön yli (noin 10-12 tuntia). Kohotuksen jälkeen nosta lusikalla kulhosta taikinaa kasoiksi leivinpaperin päälle pellille. Ohjeella tulee noin 15 keskikokoista sämpylää. Halutessasi voitele sämpylät vesi-siirappiseoksella ja koristele siemenillä. Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia.

Vinkki! Kaupoissa on myös valmista leipämaustetta, jossa on jauhettua fenkolia, anista ja kuminaa.

Kesäkurpitsarieskat

Kesäkurpitsarieskat

Kesäkurpitsarieskat valmistuvat helposti kotiuunissa. Kesäkurpitsaraaste ja perunamuussijauhe takaavat mehevyyden, hyvän maun ja rakenteen. Rieskoissa maistuvat myös raikas sitruuna ja rapeat auringonkukan siemenet. Resepti on vegaaninen.

  • 4,5 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 pussi (70 g) maidotonta perunamuussijauhetta
  • 0,5 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
  • 0,5 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3 dl kaurajuomaa
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 1-2 pientä kesäkurpitsaa

Pese kesäkurpitsat ja raasta kuorineen karkeaksi raasteeksi (n. 4,5 dl). Pienet kesäkurpitsat ovat yleensä kiinteämaltoisia ja raasteesta ei tarvitse poistaa ylimääräistä nestettä. Jos raaste on kosteaa, puristele siivilässä ylimääräinen neste pois.

Pese sitruuna hyvin ja raasta hienolla terällä kuoren keltaista pintaa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja toisessa nestemäiset aineet sekä sitruunankuoriraaste. Yhdistä seokset ja kurpitsaraaste. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Mitä vähemmän sekoitusta, sen pehmeämpi lopputulos!

Levitä pöydälle kaksi leivinpaperia. Lusikoi taikinasta neljä taikinakasaa per leivinpaperi. Jätä taikinakasojen ympärille tilaa. Taputtele taikina kevyesti jauhon avulla rieskaksi. Pistele haarukalla. Paista rieskat 200 asteisessa uunissa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Tarjoile uunilämpiminä.

Kesäkurpitsarieskat
Kesäkurpitsarieskat

Vinkki! Kaurajuomissa on eroja. Osa on paksuja ja osa yhtä juoksevia kuin tavallinen maito. Tässä reseptissä on käytetty juoksevampaa kaurajuomaa (Pirkka). Jos käytät sakeampaa kaurajuomaa, laimenna sitä vedellä.

Sadonkorjuuleipä

Sadonkorjuuleipä

Sadonkorjuuleipä kuorrutetaan rypsiöljyssä haudutetulla kasvisraasteella. Juusto sitoo ja mehevöittää täytteen. Kun taikinan kohottaa yön yli jääkaapissa, siihen saa erityisen hyvän maun.

Pohja:

  • 1,5 dl vettä
  • 1 rkl tuoretta hiivaa (n. 6 g)
  • 3/4 tl suolaa
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 3,5 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja

Valmista taikina edellisenä iltana kannelliseen astiaan. Jos kylmäkohotukseen ei ole aikaa, valmista taikina normaalin hiivataikinan tapaan. Kylmäkohotuksessa liota hiiva kylmään veteen. Lisää joukkoon suola, rypsiöljy ja jauhot muutamassa erässä. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita kansi astian päälle ja anna kohota jääkaapissa yön yli. Taputtele taikina aamulla litteäksi suorakaiteen muotoon (20 cm x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota lämpimässä liinan alla tai 40-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Täyte:

  • 1 litra (400-500g) kasvisraastetta (esim. kaali, porkkana, kesäkurpitsa, lehtikaali)
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 2,5 dl (125 g) laktoositonta juustoraastetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl oreganoa
  • 0,5 dl pinjan siemeniä

Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Kääntele porkkana- ja kaaliraastetta öljyssä 5-10 minuuttia. Kesäkurpitsa ja lehtikaali kypsyvät muutamassa minuutissa. Lisää joukkoon pinjan siemenet, mausteet ja puolet juustoraasteesta. Levitä kasvisraasteseos pohjan päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Paista 250 asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se paiston loppuvaiheessa foliolla tai leivinpaperilla.

Vinkki! Myös pilkotut sienet sopivat hyvin täytteeksi.

Maidottomat perunarieskat

Maidottomat perunarieskat

Maidottomat perunarieskat on helppo valmistaa itse. Taikinaan saa pehmeän maun, kun perunasurvokseen lisää kaurakermaa ja rypsiöljyä. Kuumassa uunissa rieskoista tulee kauniin värisiä ja reunoiltaan rapeita.

  • 500 g perunoita, jauhoinen lajike
  • 3/4 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl kaurakermaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl ohrajauhoja
  • n. 2 dl vehnäjauhoja

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori jäähtyneet perunat ja survo ne kattilassa. Yhdistä perunasurvokseen kananmuna, kaurakerma, rypsiöljy ja suola. Sekoita. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Jaa taikina 12 osaan ja taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi. Pistele rieskat haarukalla. Paista 250 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet väriä.

Talvisämpylät

Talvisämpylät

Talvisämpylät saavat makua pähkinöistä, kuivatuista aprikooseista ja karpaloista. Sämpylät leivotaan pikajuureen. Se on nopea tapa valmistaa hyvän makuisia sämpylöitä.

Pikajuuri:

  • 5 dl kauramaitoa
  • 50 g tuoretta hiivaa
  • 2 rkl siirappia
  • 0,5 dl kuivattuja karpaloita (n. 50 g)
  • 1 dl kuivattuja aprikooseja (n. 70 g)
  • 5 dl vehnäjauhoja

Taikina:

  • 2 tl suolaa
  • 1 dl pähkinärouhetta (n. 50 g pähkinöitä)
  • 5-6 dl sämpyläjauhoja
  • 0,5 dl rypsiöljyä

Pinnalle:

  • kauramaitoa voiteluun
  • seesaminsiemeniä

Mittaa kulhoon kädenlämpöinen kauramaito ja liota siihen hiiva. Lisää siirappi, kuivatut karpalot, pieneksi saksitut kuivatut aprikoosit ja vehnäjauhot. Sekoita vellimäiseksi. Laita kulho lämpimään vesialtaaseen ja anna tekeytyä puoli tuntia. Kun juuri kuplii, lisää suola ja pähkinärouhe. Lisää sämpyläjauhoja ja alusta taikinaa toisella kädellä. Lisää lopuksi öljy ja alusta taikinaa kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kevyesti kulhon reunoista.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja paloittele ne lastalla 8-9 yhtä suureen osaan. Sämpylät voivat olla rennon muotoisia, joten niitä ei tarvitse pyöritellä. Nosta taikinapalat pellille ja kohota lämpimässä leivinliinan alla kaksinkertaisiksi. Voitele kohonneena kauramaidolla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla 8-10 minuuttia.