Bulgursalaatti paahdetuilla kasviksilla

Bulgursalaatti paahdetuilla kasviksilla

Bulgursalaatti on täynnä maukkaita kasviksia. Kasvikset paahdetaan uunissa, jotta saadaan esille niiden parhaat maut. Lämpö tekee hyvää erityisesti tomaateille. Uunikuivatut tomaatit tuovat salaattiin umamisuutta ja hienoista hapokkuutta. Salaatti viimeistellään tuoreella persiljalla, punasipulilla, paahdetuilla mantelilastuilla ja sitruuna-oliiviöljykastikkeella. Resepti on vegaaninen.

Salaatti:

  • pieni kukkakaali
  • pieni kesäkurpitsa
  • porkkana
  • suippopaprika
  • rasia miniluumutomaatteja tai kirsikkatomaatteja (250 g)
  • 1 dl mantelilastuja
  • puolikas punasipuli
  • puoli ruukkua lehtipersiljaa
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 1 dl bulguria + suolattua vettä keittämiseen
  • suolaa tomaattien päälle

Sitruuna-oliiviöljykastike:

  • 1 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 3 rkl oliiviöljyä

Aloita salaatin valmistaminen uunikuivatuista tomaateista. Pese ja kuivaa miniluumutomaatit. Halkaise ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Ripottele pinnalle suolaa ja paahda uunissa kolme tuntia 100 asteen lämmössä.

Pese ja kuivaa kasvikset. Paloittele kesäkurpitsa, porkkana ja paprika suupaloiksi. Jaa kukkakaali kukinnoiksi ja puolita isot kukinnot. Siirrä kukkakaali- ja porkkanapalat kulhoon. Lisää 1 tl oliiviöljyä. Pyörittele kasviksia öljyssä ja levitä uuninpellille leivinpaperin päälle. Tee sama porkkana- ja paprikapaloille. Paahda kasviksia 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja kukkakaali saanut hieman väriä.

Valmista seuraavaksi salaatinkastike. Lisää kastikkeen ainekset kulhoon tai kannelliseen purkkiin. Sekoita. Laita jääkaappiin maustumaan. Paahda kuumalla paistinpannulla mantelilastut kullanruskeiksi. Varo polttamasta. Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Anna jäähtyä. Kuori ja hienonna punasipuli.

Kokoa salaatti. Yhdistä paahdetut kasvikset, uunikuivatut tomaatit, bulgur ja punasipuli. Lisää lopuksi salaatinkastike ja paahdetut mantelilastut. Silppua joukkoon lehtipersiljaa.

Ceasar-perunasalaatti

Ceasar-perunasalaatti

Ceasar-perunasalaatti katoaa nopeasti parempiin suihin. Salaatin ydin on herkullinen, vegaaninen kastike. Ravintohiivahiutaleet tuovat kastikkeeseen juustoista makua. Itse tehdyt krutongit on nopea valmistaa ja vaivannäkö kannattaa. Oliiviöljyllä maustetut, rapeaksi paahdetut leipäpalat kruunaavat salaatin.

  • 500 g kiinteämaltoista perunaa
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 2-3 palaa vaaleaa leipää (edellispäivän)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • roomansalaattia (romainesalaatti)

Kastike:

  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl vegaanista majoneesia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl dijon-sinappia (Dijon Originale)
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita

Aloita salaatin valmistaminen keittämällä perunat kypsiksi suolatussa vedessä. Anna perunoiden jäähtyä ennen kuorimista.

Valmista kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Lisää pieneen kulhoon sitruunamehu, oliiviöljy, majoneesi, valkosipuli, dijon-sinappi, suola, mustapippuri ja ravintohiivahiutaleet. Sekoita ainekset hyvin keskenään ja anna maustua hetki.

Paloittele leipäviipaleet pieniksi paloiksi. Lisää pannulle oliiviöljyä ja paahda leipäpaloja, kunnes ne ovat rapeita ja saaneet väriä. Jätä jäähtymään.

Kuori ja kuutioi jäähtyneet perunat. Purista niiden päälle sitruunamehua. Sitruuna raikastaa perunan ja estää tummumista.

Pese ja kuivaa muutama lehti roomansalaattia. Revi salaatinlehtiä pienemmäksi. Yhdistä perunakuutiot, paahdetut leipäpalat ja salaatinlehdet. Sekoita joukkoon kastike. Tarjoile.

Välimeren salaatti

Välimeren salaatti

Välimeren salaatti on raikas ja värikäs. Ihana kesäherkku valmistuu tuoreista kasviksista ja yrttiöljyssä marinoidusta vegaanisesta juustosta. Parhaan maun marinadiin saat käyttämällä laadukasta neitsytoliiviöljyä ja erilaisia kuivattuja yrttejä.

  • noin 1 dl raakaa kierrepastaa
  • ripaus suolaa pastaan
  • pieni pussi pinjansiemeniä (30 g)
  • puolikas keltainen paprika
  • 3-4 tomaattia
  • pieni kurkku
  • persiljaa koristeluun
  • pieni punasipuli
  • (punaviinietikkaa)

Salaattijuuston marinointi:

  • 200 g vegaanista salaattijuustoa, esim. Violife greek white block
  • 1 dl neitsytoliiviöljyä
  • 0,5 tl oreganoa
  • 0,5 tl basilikaa
  • 0,25 tl meiramia
  • 0,25 tl rakuunaa
  • 0,25 tl chilihiutaleita
  • 0,25 tl valkosipulijauhetta
  • 0,25 tl rouhittua mustapippuria

Mittaa kannelliseen purkkiin oliiviöljy ja mausteet. Sekoita. Revi vegaaninen juusto paloiksi ja lisää purkkiin. Laita kansi kiinni ja kääntele purkkia varovasti. Anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli. Kääntele purkkia muutamia kertoja maustumisen aikana.

Keitä pasta kypsäksi, huuhtele ja valuta hyvin. Mausta suolalla. Paahda pinjansiemeniä kuumalla pannulla. Jätä jäähtymään.

Suikaloi tuore punasipuli. Jos käytät kesäsipulin sijaan varastoitua punasipulia, sen makua voi pehmentää liottamalla sipulirenkaita varttitunnin kylmässä vedessä. Jos haluat, lisää liotusveteen punaviinietikkaa. Valuta liotetut sipulirenkaat.

Pese ja pilko kurkku, tomaatit ja paprika. Kokoa salaatti tarjoiluastiaan. Laita pohjalle kasviksia ja keitettyä pastaa. Lisää niiden päälle punasipulirenkaita, vegaanisia juustopaloja ja muutama ruokalusikallinen yrttiöljyä. Viimeistele pinjansiemenillä ja persiljalla.

Papusalsa paahdetulla bataatilla

Papu-tabbouleh

Papusalsa on täynnä tuoreita makuja. Raikas minttu ja persilja antavat salsaan ihanat aromit. Tarjoile hauskoista tortillaveneistä paahdetun bataatin ja vegaanisen majoneesin kanssa.

  • 1 prk mustapapuja säilykkeenä (380g/230g)
  • 2 tomaattia
  • puolikas kurkku
  • pieni keltainen paprika
  • pari kevätsipulia
  • ruukku tuoretta persiljaa
  • ruukku tuoretta minttua
  • puolikkaan limen mehu
  • 2 rkl neitsytoliiviöljyä
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa
  • tarjoiluun vegaanista majoneesia ja pehmeitä tortillaveneitä (esim. Old El Paso Stand’n’Stuff Soft Taco Boats)

Huuhtele mustapavut lävikössä juoksevan veden alla. Valuta hyvin. Pese tomaatit, kurkku ja paprika. Poista paprikan siemenet. Paloittele kasvikset. Hienonna kevätsipulit. Leikkaa persilja silpuksi ja hienonna mintun lehdet. Laita kaikki ainekset kulhoon. Lisää limen mehu, oliiviöljy, mustapippuri ja suola. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa.

Paahdettu bataatti:

  • 1 bataatti (n. 500 g)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 0,5 tl chilijauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria

Kuori bataatti ja lohko pieniksi paloiksi. Mittaa öljy ja mausteet kulhoon. Kierittele bataattilohkot öljy-mausteseoksessa ja levitä ne leivinpaperin päälle uuninpellille. Paahda 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä hetki.

Lusikoi bataattilohkoja ja papusalsaa tortillaveneisiin. Lisää päälle vegaanista majoneesia.

Kesäsalaatti uusista perunoista

Kesäsalaatti uusista perunoista

Kesäsalaatti syntyy muutamasta hyvästä raaka-aineesta. Pääosassa ovat uunissa paahdetut, maustetut uudet perunat. Perunoiden seurana on öljyssä kuullotettua pinaattia, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja cashewpähkinöitä. Salaatti on vegaaninen.

Paahdetut uudet perunat:

  • 1 kg uusia perunoita
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl rakuunaa
  • 0,5 tl meiramia
  • 0,5 tl oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori uudet perunat tai pese ja kuivaa ne hyvin. Lohko perunat saman kokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät uunissa yhtä aikaa. Laita kulhoon oliiviöljy, suola ja mausteet. Pyöräytä perunalohkot mausteöljyssä ja levitä ne uuninpellille. Paista 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja ruskistuneita. Kääntele perunoita kerran paiston aikana.

Lisäksi:

  • 200 g tuoretta pinaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • pieni punasipuli
  • 200 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
  • 1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä (n. 50 g)

Siisti, huuhtele ja kuivaa pinaatinlehdet. Paista pinaattia paistinpannulla öljyssä pari minuuttia, kunnes lehdet pehmenevät ja muuttuvat tumman vihreiksi. Mausta ripauksella suolaa. Pese ja puolita tomaatit. Kuori ja silppua punasipuli.

Yhdistä kaikki ainekset ja ripottele pinnalle cashewpähkinöitä. Tarjoile tuoreen leivän kera.