Välimeren salaatti

Välimeren salaatti

Välimeren salaatti on raikas ja värikäs. Ihana kesäherkku valmistuu tuoreista kasviksista ja yrttiöljyssä marinoidusta vegaanisesta juustosta. Parhaan maun marinadiin saat käyttämällä laadukasta neitsytoliiviöljyä ja erilaisia kuivattuja yrttejä.

  • noin 1 dl raakaa kierrepastaa
  • ripaus suolaa pastaan
  • pieni pussi pinjansiemeniä (30 g)
  • puolikas keltainen paprika
  • 3-4 tomaattia
  • pieni kurkku
  • persiljaa koristeluun
  • pieni punasipuli
  • (punaviinietikkaa)

Salaattijuuston marinointi:

  • 200 g vegaanista salaattijuustoa, esim. Violife greek white block
  • 1 dl neitsytoliiviöljyä
  • 0,5 tl oreganoa
  • 0,5 tl basilikaa
  • 0,25 tl meiramia
  • 0,25 tl rakuunaa
  • 0,25 tl chilihiutaleita
  • 0,25 tl valkosipulijauhetta
  • 0,25 tl rouhittua mustapippuria

Mittaa kannelliseen purkkiin oliiviöljy ja mausteet. Sekoita. Revi vegaaninen juusto paloiksi ja lisää purkkiin. Laita kansi kiinni ja kääntele purkkia varovasti. Anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli. Kääntele purkkia muutamia kertoja maustumisen aikana.

Keitä pasta kypsäksi, huuhtele ja valuta hyvin. Mausta suolalla. Paahda pinjansiemeniä kuumalla pannulla. Jätä jäähtymään.

Suikaloi tuore punasipuli. Jos käytät kesäsipulin sijaan varastoitua punasipulia, sen makua voi pehmentää liottamalla sipulirenkaita varttitunnin kylmässä vedessä. Jos haluat, lisää liotusveteen punaviinietikkaa. Valuta liotetut sipulirenkaat.

Pese ja pilko kurkku, tomaatit ja paprika. Kokoa salaatti tarjoiluastiaan. Laita pohjalle kasviksia ja keitettyä pastaa. Lisää niiden päälle punasipulirenkaita, vegaanisia juustopaloja ja muutama ruokalusikallinen yrttiöljyä. Viimeistele pinjansiemenillä ja persiljalla.

Papusalsa paahdetulla bataatilla

Papu-tabbouleh

Papusalsa on täynnä tuoreita makuja. Raikas minttu ja persilja antavat salsaan ihanat aromit. Tarjoile hauskoista tortillaveneistä paahdetun bataatin ja vegaanisen majoneesin kanssa.

  • 1 prk mustapapuja säilykkeenä (380g/230g)
  • 2 tomaattia
  • puolikas kurkku
  • pieni keltainen paprika
  • pari kevätsipulia
  • ruukku tuoretta persiljaa
  • ruukku tuoretta minttua
  • puolikkaan limen mehu
  • 2 rkl neitsytoliiviöljyä
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa
  • tarjoiluun vegaanista majoneesia ja pehmeitä tortillaveneitä (esim. Old El Paso Stand’n’Stuff Soft Taco Boats)

Huuhtele mustapavut lävikössä juoksevan veden alla. Valuta hyvin. Pese tomaatit, kurkku ja paprika. Poista paprikan siemenet. Paloittele kasvikset. Hienonna kevätsipulit. Leikkaa persilja silpuksi ja hienonna mintun lehdet. Laita kaikki ainekset kulhoon. Lisää limen mehu, oliiviöljy, mustapippuri ja suola. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa.

Paahdettu bataatti:

  • 1 bataatti (n. 500 g)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 0,5 tl chilijauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria

Kuori bataatti ja lohko pieniksi paloiksi. Mittaa öljy ja mausteet kulhoon. Kierittele bataattilohkot öljy-mausteseoksessa ja levitä ne leivinpaperin päälle uuninpellille. Paahda 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä hetki.

Lusikoi bataattilohkoja ja papusalsaa tortillaveneisiin. Lisää päälle vegaanista majoneesia.

Kesäsalaatti uusista perunoista

Kesäsalaatti uusista perunoista

Kesäsalaatti syntyy muutamasta hyvästä raaka-aineesta. Pääosassa ovat uunissa paahdetut, maustetut uudet perunat. Perunoiden seurana on öljyssä kuullotettua pinaattia, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja cashewpähkinöitä. Salaatti on vegaaninen.

Paahdetut uudet perunat:

  • 1 kg uusia perunoita
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl rakuunaa
  • 0,5 tl meiramia
  • 0,5 tl oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori uudet perunat tai pese ja kuivaa ne hyvin. Lohko perunat saman kokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät uunissa yhtä aikaa. Laita kulhoon oliiviöljy, suola ja mausteet. Pyöräytä perunalohkot mausteöljyssä ja levitä ne uuninpellille. Paista 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja ruskistuneita. Kääntele perunoita kerran paiston aikana.

Lisäksi:

  • 200 g tuoretta pinaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • pieni punasipuli
  • 200 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
  • 1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä (n. 50 g)

Siisti, huuhtele ja kuivaa pinaatinlehdet. Paista pinaattia paistinpannulla öljyssä pari minuuttia, kunnes lehdet pehmenevät ja muuttuvat tumman vihreiksi. Mausta ripauksella suolaa. Pese ja puolita tomaatit. Kuori ja silppua punasipuli.

Yhdistä kaikki ainekset ja ripottele pinnalle cashewpähkinöitä. Tarjoile tuoreen leivän kera.

Tofu-couscous

Tofu-couscous

Tofu-couscous on raikas ja vegaaninen. Tofua ja lehtikaalia kuumennetaan pannulla, mikä parantaa niiden makua ja rakennetta. Sitruunamehu antaa raikkaat aromit ja tuore korianteri viimeistelee maut.

  • 1,5 dl couscousia
  • 250 g maustamatonta tofua
  • 1-2 rkl seesamiöljyä tofun paistoon
  • 50 g tuoretta lehtikaalia
  • puolikas punasipuli
  • valkosipulinkynsi
  • 2 rkl rypsiöljyä lehtikaalin ja sipulien paistoon
  • 0,5 – 1 tl suolaa
  • 0,25 tl kuivattua minttua
  • 0,25 tl chilihiutaleita
  • 0,25 dl rusinoita
  • 4 rkl sitruunamehua
  • 0,5 dl paahdettuja paprikoita suolaliemessä (säilyke)
  • 4 rkl paprikoiden säilykelientä
  • kourallinen tuoretta korianteria (tai persiljaa) silputtuna
  • tarjoiluun hummusta

Kuivaa tofu. Levitä leikkuulaudan päälle pari kerrosta talouspaperia. Kääri tofu talouspaperiin ja anna kuivua puolisen tuntia. Laita tofun päälle painoksi lautanen tai toinen leikkuulauta.

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele lehtikaali ja poista paksut lehtiruodit. Saksi lehdet hienoksi. Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Lisää pannulle rypsiöljyä ja kuullota punasipulia hetki keskilämmöllä, lisää joukkoon valkosipuli ja lehtikaalisilppu. Kääntele kasviksia hetki pannulla ja siirrä toiseen astiaan. Purista päälle sitruunamehua.

Pilko tofu kuutioiksi. Lisää pannulle seesamiöljyä. Paista kuutiot pannulla keskilämmöllä kullanruskeiksi. Hienonna saksilla säilykepaprikat. Yhdistä paistettu tofu, couscous, rusinat ja säilykepaprikat lehtikaaliseokseen. Lisää lopuksi säilykepaprikoiden liemi, suola, mausteet ja korianterisilppu. Tarjoile tofu-couscous lämpimänä hummuksen kanssa tai kylmänä salaattina.

Fenkoli-bulgursalaatti

Fenkoli-bulgursalaatti

Fenkoli-bulgursalaatti on aromikas, nopeatekoinen ja täysin vegaaninen. Kaurafraiche tuo salaattiin täyteläisyyttä, fenkoli ja sitruuna raikkautta. Tuoreessa fenkolissa maistuu anis, joka sopii hyvin salaatteihin.

  • 4 dl vettä
  • 2 dl bulgur-vehnäsuurimoita
  • 2 fenkolia (n. 400 g)
  • 1 pieni punasipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 1 dl vettä
  • 1 prk kaurafraichea (200 g)
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 1-2 tl suolaa
  • 0,5 tl sokeria
  • pari kourallista tuoretta lehtipersiljaa
  • puolikas sitruuna

Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele fenkolit ja halkaise ne kahtia. Poista kolmionmuotoinen, puumainen ydin. Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Puserra sitruunanmehu ja silppua persilja.

Kiehauta vesi (4dl), lisää noin 1/2 tl suolaa ja bulgur-suurimot. Anna kiehua hiljalleen, kunnes vesi on haihtunut.

Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sipulit ja kuullota. Lisää fenkoli ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää chilihiutaleet, vesi (1 dl) ja kaurafraiche. Hauduta viitisen minuuttia. Kaada joukkoon kypsä bulgur. Sekoita. Lisää lopuksi suola, sokeri, sitruunanmehu ja silputtu lehtipersilja.