Bulgursalaatti on täynnä maukkaita kasviksia. Kasvikset paahdetaan uunissa, jotta saadaan esille niiden parhaat maut. Lämpö tekee hyvää erityisesti tomaateille. Uunikuivatut tomaatit tuovat salaattiin umamisuutta ja hienoista hapokkuutta. Salaatti viimeistellään tuoreella persiljalla, punasipulilla, paahdetuilla mantelilastuilla ja sitruuna-oliiviöljykastikkeella. Resepti on vegaaninen.
Salaatti:
- pieni kukkakaali
- pieni kesäkurpitsa
- porkkana
- suippopaprika
- rasia miniluumutomaatteja tai kirsikkatomaatteja (250 g)
- 1 dl mantelilastuja
- puolikas punasipuli
- puoli ruukkua lehtipersiljaa
- 2 tl oliiviöljyä
- 1 dl bulguria + suolattua vettä keittämiseen
- suolaa tomaattien päälle
Sitruuna-oliiviöljykastike:
- 1 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 3 rkl oliiviöljyä
Aloita salaatin valmistaminen uunikuivatuista tomaateista. Pese ja kuivaa miniluumutomaatit. Halkaise ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Ripottele pinnalle suolaa ja paahda uunissa kolme tuntia 100 asteen lämmössä.
Pese ja kuivaa kasvikset. Paloittele kesäkurpitsa, porkkana ja paprika suupaloiksi. Jaa kukkakaali kukinnoiksi ja puolita isot kukinnot. Siirrä kukkakaali- ja porkkanapalat kulhoon. Lisää 1 tl oliiviöljyä. Pyörittele kasviksia öljyssä ja levitä uuninpellille leivinpaperin päälle. Tee sama porkkana- ja paprikapaloille. Paahda kasviksia 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja kukkakaali saanut hieman väriä.
Valmista seuraavaksi salaatinkastike. Lisää kastikkeen ainekset kulhoon tai kannelliseen purkkiin. Sekoita. Laita jääkaappiin maustumaan. Paahda kuumalla paistinpannulla mantelilastut kullanruskeiksi. Varo polttamasta. Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Anna jäähtyä. Kuori ja hienonna punasipuli.
Kokoa salaatti. Yhdistä paahdetut kasvikset, uunikuivatut tomaatit, bulgur ja punasipuli. Lisää lopuksi salaatinkastike ja paahdetut mantelilastut. Silppua joukkoon lehtipersiljaa.