Punajuurikeitto

Punajuurikeitto

Punajuurikeitto hurmaa värillään ja maullaan. Raasta keittoon tulevat juurekset ja mausta ripauksella piparjuurta. Viimeistele annokset persiljasilpulla ja nokareella chavrella maustettua kaurafraischea. Vuohenjuustonmakuinen, kasvipohjainen chavre sopii hyvin punajuuren pariksi. Resepti on vegaaninen.

Neljä annosta:

  • 3 punajuurta (n. 500 g)
  • 1 iso porkkana
  • 1 pieni punasipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 2-3 rkl rypsiöljyä
  • 8 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl agave-siirappia
  • 1,5 tl piparjuuritahnaa

Lisäksi

  • 75 g kaurafraischea
  • 75 g Pirkka Parhaat chavrea (tai muuta kasvipohjaista levitettä)
  • tuoretta persiljaa

Kuori punajuuret ja porkkana. Raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota punasipulia kattilassa rypsiöljyssä muutama minuutti. Lisää hienonnettu valkosipuli ja juuresraaste. Jatka kuullottamista noin viisi minuuttia.

Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutio, punaviinietikka, rouhittu mustapippuri ja timjami. Anna kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Lisää lopuksi piparjuuritahna ja siirappi.

Sekoita kaurafraische ja chavre. Silppua joukkoon muutama ruokalusikallinen tuoretta persiljaa.

Annostele keitto kulhoihin ja lisää pinnalle nokare maustettua kaurafraischea. Viimeistele persiljasilpulla.

Päärynä-mustajuurikeitto

Päärynä-mustajuurikeitto

Päärynä-mustajuurikeitto on herkullisen lempeä. Tässä vegaanisessa keitossa mustajuuren pehmeää makua täydentävät päärynä ja raastettu inkivääri. Mustajuuren sesonki sijoittuu loppusyksyyn ja kasvi sisältää runsaasti rautaa. Se sopii hyvin patoihin ja keittoihin.

  • 700-800 g mustajuuria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 litra kylmää vettä mustajuurien liotukseen
  • 1 (n. 200g) kypsä päärynä
  • 1 salottisipuli
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • pala tuoretta inkivääriä
  • 1/4 rouhittua mustapippuria
  • 0,5 litraa kasvislientä
  • 1 dl kaurakermaa

Pinnalle:

  • paahdettuja kurpitsansiemeniä
  • tuoretta timjamia

Kuori, huuhtele ja paloittele mustajuuret. Mittaa kulhoon litra kylmää vettä ja ruokalusikallinen sitruunamehua. Laita mustajuuret heti käsittelyn jälkeen sitruunaveteen, jotta ne eivät tummu. Kuori päärynä, halkaise, poista kanta ja paloittele. Kuori ja hienonna salottisipuli. Kuori inkivääri ja raasta sitä 1 tl raastimen hienolla terällä.

Mittaa kattilaan 3 rkl oliiviöljyä. Lisää hienonnettu salottisipuli ja kuullota hetki öljyssä. Lisää paloiteltu mustajuuri, päärynä ja inkivääriraaste. Jatka hetki kuullottamista. Rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää kasvisliemi. Keitä kannen alla vajaa puoli tuntia, kunnes mustajuuret ovat kypsiä.

Ennen kasvisten soseuttamista siivilöi suurin osa kasvisliemestä toiseen astiaan. Näin vältyt roiskeilta. Soseuta kasvikset kattilassa sauvasekoittimella. Kaada kasvisliemi takaisin kattilaan ja lisää 1 dl kaurakermaa. Kuumenna keitto. Suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä, jos kasvisliemi on suolaista.

Koristele keitto paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja tuoreella timjamilla.

Paahdettu porkkana-palsternakkakeitto

Paahdettu porkkana-palsternakkakeitto

Paahdettu porkkana-palsternakkakeitto ilahduttaa keltaisella värillään. Keitto saostuu proteiinirikkailla linsseillä. Juurekset lisätään keittoon paahdettuina. Se tuo erityisesti palsternakan makeuden, aromit ja pähkinäisen maun parhaiten esille. Keitto on vegaaninen.

  • 500 g palsternakkaa
  • 250 g porkkanaa
  • 1 rkl vaaleaa siirappia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl jauhettua kurkumaa
  • 1 tl jauhettua kuminaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 litra kasvislientä
  • 1,5 dl keltaisia halkaistuja linssejä
  • 2 dl kaurakermaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • (suolaa)
  • pinnalle siemensekoitusta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset karkeiksi paloiksi (noin 3 cm). Lisää kulhoon juurekset, 1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl vaaleaa siirappia. Sekoittele ja levitä kasvikset pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 20 minuuttia.

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää 2 rkl oliiviöljyä syvälle pannulle ja pilkottu sipuli. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipulinkynnet ja mausteet. Kuumenna hetki sekoitellen ja lisää kasvisliemi. Anna kiehahtaa ja lisää linssit. Keitä kannen alla 10 minuuttia.

Lisää keittoon paahdetut kasvikset ja jatka keittämistä 10-15 minuuttia. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella. Lisää kaurakerma ja kiehauta. Purista lopuksi joukkoon sitruunamehua ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele keittoa lautasille ja lisää pinnalle siemensekoitusta. Nauti tuoreen leivän kanssa.

Bataattikeitto

Bataattikeitto

Bataattikeitto hellii lämpimillä mausteillaan – täydellinen lohturuoka kylmiin päiviin! Vaikka ainesosia on runsaasti, valmistus on helppoa. Jokainen raaka-aine lisää syvyyttä makuihin: bataatti tuo makeutta, kookosmaito kermaista täyteläisyyttä, tomaatti hapokkuutta ja pinaatti mietoa vihreyttä. Mungpavut tarjoavat hyvän proteiinilisän. Intialaiset mausteet ja lime viimeistelevät maut. Resepti on vegaaninen.

  • 1 pötkö (400 g) bataattisosetta
  • 500 g paseerattua tomaattia
  • 1 pss (150 g) pakastepinaattia
  • 1 prk (300 ml) kookosmaitoa
  • 0,75 dl kuivattuja mungpapuja (+ liotusvesi)
  • 4-5 dl vettä
  • 2 tl tuoretta inkiväärijuurta raastettuna
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 0,5 tl valkosipulirouhetta
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 1,5 tl suolaa
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 0,5 tl juustokuminaa
  • 0,25 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 0,5 tl jauhettua korianteria
  • 0,5 tl jauhettua mustapippuria
  • puolikkaan limen mehu
  • (tuoretta korianteria)

Liota mungpapuja yön yli tai ohjeen mukaan. Kaada liotusvesi pois. Huuhtele ja valuta pavut siivilässä.

Kuori ja pilko sipuli. Kuumenna rypsiöljy isossa paistokasarissa tai kattilassa keskilämmöllä. Kuullota sipulia öljyssä ja lisää jäinen pakastepinaatti. Sekoita, kunnes pinaatti on sulanut. Mittaa joukkoon mausteet ja raastettu inkivääri. Kuumenna sekoitellen hetki.

Lisää paseerattu tomaatti, bataattisose, kookosmaito, suurin osa vedestä ja liotetut mungpavut. Anna keiton porista keskilämmöllä reilun varttitunnin ja lisää tarvittaessa vettä. Jatka keittämistä, kunnes pavut ovat kypsiä. Purista lopuksi keittoon limen mehua.

Tomaatti-linssikeitto

Tomaatti-linssikeitto

Tomaatti-linssikeitto valmistuu nopeasti säilyketomaateista. Talvella säilyketomaatit ovat usein tuoreita parempia. Tomaatit ovat kypsyneet auringossa ja poimittu kypsänä, jolloin niiden makeus ja maku ovat tallella. Kokeile myös säilöttyjä kirsikkatomaatteja! Ohjeella syntyy reilu annos vegaanista keittoa.

  • 2 prk kokonaisia säilyketomaatteja (á 500 g)
  • 2 tl tomaattipyrettä
  • 1 omena
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 5 dl vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 1 tl siirappia tai sokeria

Pinnalle:

  • Paahdettuja cashewpähkinöitä
  • Tuoretta basilikaa

Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Pilko jäähtyneet pähkinät pienemmäksi.

Huuhtele linssit. Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja omena. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää linssit, kasvisliemikuutiot, säilyketomaatit, tomaattipyre, chilihiutaleet ja kasvikset. Keitä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Lisää siirappi tai sokeri sekä tarvittaessa vettä. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin. Koristele basilikasilpulla ja pähkinöillä.