Lanttu-fetapyörykät jugurttikastikkeella

Lanttu-fetapyörykät ovat meheviä ja proteiinipitoisia. Lantturuokaa parhaimmillaan! Tarjoile pyörykät lämpiminä raikkaan jugurttikastikkeen kanssa. Ne sopivat myös gluteenia välttävälle. Ohjeella tulee noin 25 pyörykkää.

  • 600 g lanttua
  • 1 dl laktoositonta kermaa tai kaurakermaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl härkäpapujauhoa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 chilipalko (medium)
  • 0,5 tl kuivattua rakuunaa
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 1/4 tl valkopippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 – 1,5 rkl vaaleaa siirappia
  • 100 g laktoositonta fetajuustoa

Kuori lanttu, paloittele ja höyrytä kypsäksi. Survo soseeksi. Kuori valkosipuli ja hienonna. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi. Sekoita lanttusoseeseen härkäpapujauho, kaurakerma, kananmuna, valkosipuli, chili, mausteet, siirappi ja suola. Hienonna feta ja lisää joukkoon. Anna taikinan maustua puolisen tuntia. Muotoile pellille pyöryköiksi. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia uunin keskitasolla.

Jugurttikastike:

  • 3 dl maustamatonta, laktoositonta jugurttia
  • 1 tl dijon-sinappia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl hunajaa tai siirappia
  • 2 rkl tuoretta yrttisilppua (esim. persiljaa ja tilliä)

Sekoita ainekset keskenään ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.


Punajuuri-härkäpapupyörykät

Punajuuri-härkäpapupyörykät

Punajuuri-härkäpapupyörykät ovat meheviä ja tuoksuvat herkulliselta. Ne ovat maidottomia ja sisältävät runsaasti proteiinia. Samalla ohjeella syntyvät myös maukkaat pihvit.

  • 400-500 g punajuuria
  • 1 punasipuli
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl Provencen yrttisekoitusta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 kananmuna
  • 2 dl kaurakermaa
  • 2 dl Härkis Rouheseosta (Verso)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 tl raastettua luomusitruunan kuorta

Pese punajuuret ja keitä tai höyrytä ne kypsiksi. Kuori ja raasta jäähtyneet punajuuret karkeaksi raasteeksi. Kuori ja silppua valkosipuli ja sipuli. Halutessasi jauha Härkis Rouheseosta hienommaksi teholeikkurilla.

Sekoita yhteen punajuuriraaste, sipulisilppu, rouheseos, kaurahiutaleet, kaurakerma, kananmuna, mausteet ja suola. Raasta joukkoon ripaus sitruunan kuorta. Laita massa jääkaappiin maustumaan puoleksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Muotoile massasta pyöryköitä (15-20 kpl) tai pihvejä ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 15 – 20 minuuttia.

Punajuuri-härkäpapupyörykät

Pinaatti-härkäpapulasagne

Pinaatti-härkäpapulasagne on lämmin talviajan herkku. Kaneli ja chili antavat ruokaan mausteista makua ja juustoraaste mehevyyttä. Härkäpavut ja raejuusto ovat hyviä proteiinin lähteitä.

Pinaatti-härkäpapulasagne
Pinaatti-härkäpapulasagne

Pinaatti-härkäpapulasagne (6-8 annosta)

  • 1  rkl öljyä
  • 1  iso sipuli (150 g )
  • 2  pussia  (à 150 g) pakastepinaattia
  • 2 porkkanaa (250 g)
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 2 dl (noin 150 g) kypsiä härkäpapuja
  • vajaa 1 tl kanelia
  • vajaa 1 tl chilijauhetta tai pala tuoretta chiliä hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl Provencen yrttisekoitusta
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl jauhettua mustapippuria
  • 2 prk (400 g) laktoositonta raejuustoa
  • 8-10 täysjyvälasagnelevyä
  • 250  g  (noin 5 dl) laktoositonta juustoraastetta

Kuori ja pilko sipuli. Kuullota sipulia hetki paistinpannulla. Lisää jäinen pakastepinaatti. Sekoittele hetki, lisää mausteet ja puristettu valkosipulinkynsi. Kaada joukkoon tomaattimurska ja hauduta kannen alla 10 minuuttia. Lisää raejuusto, pilkotut porkkanat ja kypsät härkäpavut. Mausta suolalla ja sokerilla.

Voitele vuoka ja levitä pohjalle ohut kerros kastiketta. Lado päälle lasagnelevyjä, kastiketta ja juustoraastetta. Säästä noin kolmasosa juustoraasteesta lasagnen pinnalle. Jatka kerrosten tekemistä, kunnes niitä on kertynyt 3-4. Jätä päällimmäiseksi kerros kastiketta. Paista lasagnea ensin 200 asteessa 25 minuuttia. Ripottele päälle juustoraaste ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Jatka paistamista 10 – 15 minuuttia.

Vinkki! Kuivattuja härkäpapuja kannattaa kypsentää kerralla isompi satsi ja pakastaa osa. Ensin papuja  liotetaan 12 tuntia. Vesi vaihdetaan ja papuja keitetään noin tunti. Kypsät pavut huuhdellaan ja valutetaan.

Härkäpapuja
Kuivattuja, liotettuja ja kypsennettyjä härkäpapuja

Värikäs tofu-kasvispaistos

Värikäs tofu-kasvispaistos mehevöityy uunissa ja kasvikset kypsyvät juuri sopivaksi. Kaurakerma ja sulatejuusto antavat ruokaan täyteläisen maun. Itse marinoimalla tofuun saa parhaan maun. Täältä löydät saman reseptin vegaanisena versiona.

Värikäs tofu-kasvispaistos
Värikäs tofu-kasvispaistos

Värikäs tofu-kasvispaistos (4:lle)

  • 1,5 l vettä
  • 5 dl kolmiväripastaa (Penne Tricolore)
  • ripaus suolaa
  • 0,5 kesäkurpitsa
  • 1 oranssi paprika
  • 150 g maustamatonta laktoositonta sulatejuustoa, esim. Koskenlaskija
  • 2 dl laktoositonta kermaa (tai kaurakermaa)

Marinoitu tofu:

  • 250g tofua (maustamatonta, kiinteää)
  • 1 punainen chilipalko (tulisuus medium)
  • 1 tl Provencen yrttisekoitusta
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl hunajaa, sokeria tai siirappia
  • 3 rkl ruokaöljyä
  • 1 tl suolaa

Marinoi tofu muutama tunti etukäteen tai edellisenä päivänä. Taputtele tofu kuivaksi ja pilko se pieniksi paloiksi. Laita kannelliseen astiaan. Pese chilipalko ja poista siemenet. Hienonna chili ja kuoritut valkosipulinkynnet. Sekoita marinadin ainekset ja lisää tofun joukkoon. Kääntele sekaisin. Sulje astia ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin. Parhaan lopputuloksen saa, kun tofun antaa marinoitua yön yli jääkaapissa.

Keitä pasta runsaassa vedessä melkein kypsäksi ja lisää ripaus suolaa. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Valuta hyvin.  Pese ja kuutioi kesäkurpitsa ja paprika. Paloittele sulatejuusto. Sekoita keskenään keitetty pasta, marinoitu tofu, kasvikset, sulatejuusto ja kaurakerma. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia. Sekoita kerran kypsennyksen puolivälissä.

Punajuuririsotto

Punajuuririsotto sopii niin arkeen kuin juhlaan.  Makea punajuuri antaa risotolle kauniin värin. Risotto on valmista, kun riisi on ”al dente” eli risotto on napakan kypsää ja hieman löysää. Lopuksi lisätään parmesaanijuusto.

Punajuuririsotto
Punajuuririsotto

Punajuuririsotto (6 annosta)

  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 keskikokoista punajuurta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • n. 500 g risottoriisiä
  • ½ dl kuivaa valkoviiniä
  • 1,2 litraa kuumaa kasvislientä
  • 100 g laktoositonta parmesaanijuustoa raasteena tai lastuina
  • tuoretta persiljaa koristeluun

Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli.

Kuumenna öljy tilavalla pannulla. Kuullota sipulisilppua öljyssä. Lisää riisi ja jatka kuullottamista miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää joukkoon punajuuriraaste, valkosipuli ja valkoviini. Anna seoksen kiehahtaa.

Lisää kuumaa kasvislientä 1-2 kauhallista koko ajan sekoittaen. Lisää uusi kauhallinen aina edellisen imeydyttyä. Risotto on valmista, kun riisi on napakan pehmeää (20-25 minuuttia). Kääntele lopuksi risoton joukkoon parmesaanijuusto. Koristele tuoreella persiljalla ja parmesaanilla.

Vinkki! Resepti sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Tarkista, että käyttämäsi kasvisliemi ei sisällä gluteenia.