Maltan riisi

Maltan riisi vegaanisena versiona on täydellinen jälkiruoka jouluun. Pehmeä puuropohja saa makeutta vegaanisesta valkosuklaasta. Soijavispi tuo jälkiruokaan kuohkeutta ja täydellisen valkoisen värin. Itse tehty kirsikkahillo kruunaa herkun.

Tanskassa Maltan riisi tunnetaan nimellä ”risalamande”. Tämä klassinen jouluinen jälkiruoka on levinnyt myös muihin Pohjoismaihin, kuten Suomeen. Perinteinen versio sisältää riisipuuroa, kermavaahtoa ja vaniljasokeria. Risalamande tarjoillaan yleensä luumu- tai kirsikkakompotin kanssa.

Vegaaninen riisipuuro:

  • 2 dl puuroriisiä
  • 2 dl vettä
  • 1 litra kaurajuomaa
  • 0,5 tl suolaa

Kiehauta kattilassa vesi ja riisi. Anna kiehua muutaman minuutin ajan kunnes vesi on melkein imeytynyt riisiin. Lisää kaurajuoma. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin tunti. Sekoita välillä. Lisää lopuksi suola.

Ainekset viiteen jälkiruoka-annokseen:

  • 5 dl kaurajuomaan keitettyä riisipuuroa
  • 1 dl soijavispiä (esim. Alpro Whipping)
  • 40 g vegaanista valkosuklaata

Kirsikkahillo:

  • 250 g pakastekirsikoita (esim. Pirkka Parhaat)
  • 0,5 dl vettä
  • 1 dl hillosokeria

Puolita kohmeiset pakastekirsikat. Kuumenna vesi ja kirsikat kattilassa. Lisää hillosokeri höyryävään seokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia. Anna hillon jäähtyä.

Vatkaa jääkaappikylmä soijavispi kuohkeaksi. Rouhi vegaaninen valkosuklaa. Lisää jäähtyneeseen riisipuuroon vatkattu soijavispi ja valkosuklaa. Sekoita. Kokoa kerroksittain hillon kanssa annoslaseihin.