Sadonkorjuuleipä

Sadonkorjuuleipä

Sadonkorjuuleipä kuorrutetaan rypsiöljyssä haudutetulla kasvisraasteella. Juusto sitoo ja mehevöittää täytteen. Kun taikinan kohottaa yön yli jääkaapissa, siihen saa erityisen hyvän maun.

Pohja:

  • 1,5 dl vettä
  • 1 rkl tuoretta hiivaa (n. 6 g)
  • 3/4 tl suolaa
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 3,5 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja

Valmista taikina edellisenä iltana kannelliseen astiaan. Jos kylmäkohotukseen ei ole aikaa, valmista taikina normaalin hiivataikinan tapaan. Kylmäkohotuksessa liota hiiva kylmään veteen. Lisää joukkoon suola, rypsiöljy ja jauhot muutamassa erässä. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita kansi astian päälle ja anna kohota jääkaapissa yön yli. Taputtele taikina aamulla litteäksi suorakaiteen muotoon (20 cm x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota lämpimässä liinan alla tai 40-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Täyte:

  • 1 litra (400-500g) kasvisraastetta (esim. kaali, porkkana, kesäkurpitsa, lehtikaali)
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 2,5 dl (125 g) laktoositonta juustoraastetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl oreganoa
  • 0,5 dl pinjan siemeniä

Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Kääntele porkkana- ja kaaliraastetta öljyssä 5-10 minuuttia. Kesäkurpitsa ja lehtikaali kypsyvät muutamassa minuutissa. Lisää joukkoon pinjan siemenet, mausteet ja puolet juustoraasteesta. Levitä kasvisraasteseos pohjan päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Paista 250 asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se paiston loppuvaiheessa foliolla tai leivinpaperilla.

Vinkki! Myös pilkotut sienet sopivat hyvin täytteeksi.

Maidottomat perunarieskat

Maidottomat perunarieskat

Maidottomat perunarieskat on helppo valmistaa itse. Taikinaan saa pehmeän maun, kun perunasurvokseen lisää kaurakermaa ja rypsiöljyä. Kuumassa uunissa rieskoista tulee kauniin värisiä ja reunoiltaan rapeita.

  • 500 g perunoita, jauhoinen lajike
  • 3/4 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl kaurakermaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl ohrajauhoja
  • n. 2 dl vehnäjauhoja

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori jäähtyneet perunat ja survo ne kattilassa. Yhdistä perunasurvokseen kananmuna, kaurakerma, rypsiöljy ja suola. Sekoita. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Jaa taikina 12 osaan ja taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi. Pistele rieskat haarukalla. Paista 250 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet väriä.

Pikkupiiraat sienitäytteellä

Pikkupiiraat

Pikkupiiraat ovat helppo tarjoilla. Täytteenä on suolaliemeen säilöttyjä kanttarelleja. Herkullinen, murea pohja syntyy sekoittamalla muutamasta raaka-aineesta. Taikina riittää kuuteen pieneen piirasvuokaan (Ø 10 cm).

Pohja:

  • 100 g margariinia
  • 1 dl laktoositonta juustoraastetta (50 g)
  • 0,5 dl laktoositonta kermaa (tai kaurakermaa)
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 1 prk suolaliemeen säilöttyjä kanttarelleja (noin 100 g sieniä)
  • 1 makea suippopaprika (100 g)
  • 1,5 dl laktoositonta kermaa (tai kaurakermaa)
  • 1 punasipuli
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl tuoretta ruohosipulia
  • 2 kananmunaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1-2 dl laktoositonta juustoraastetta (50 – 100 g)
  • (suolaa )

Valmista täyte. Valuta säilötyt sienet hyvin ja saksi pieneksi. Kuori ja pilko sipulit. Hienonna paprika. Lisää sienet kuumalle pannulle ja kääntele hetki. Lisää öljy, sipulit ja mustapippuri. Sekoittele pannulla, kunnes punasipuli pehmenee ja muuttuu läpikuultavaksi. Ota pannu pois liedeltä, lisää hienonnettu paprika ja silputtu ruohosipuli. Mausta tarvittaessa suolalla sienten suolaisuudesta riippuen.

Voitele kuusi pientä piirasvuokaa (Ø 10 cm). Valmista pohja sekoittamalla pehmeään margariiniin juustoraaste, kerma ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Painele taikina tasaisesti voideltuihin vuokiin.

Levitä pohjan päälle sieni-paprika-sipuliseos. Vatkaa munien rakenne rikki, yhdistä ne kermaan ja kaada kasvisten päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista piiraita 200 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes täyte on saanut väriä.

Vinkki! Voit painella taikinan myös yhteen isoon vuokaan (noin Ø 24 cm). Ison piirakan paistoaika 200 asteessa on 35-40 minuuttia.

Feta-perunapiirakka

Feta-perunapiirakka

Feta-perunapiirakka on ruokaisa ja helppotekoinen. Pohja syntyy nopeasti valmiista pakastetaikinasta. Täytteen jujuna on raikas sitruuna. Piirakka sopii hyvin myös piknik-evääksi.

  • noin 700 g kiinteitä perunoita, esim. Siikli
  • suolainen, laktoositon piirakkataikina (pakaste)

Marinadi:

  • 2 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 2 rkl kapriksia
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • ripaus suolaa

Munakerma:

  • 3 kananmunaa
  • 2 dl laktoositonta kermaa tai kaurakermaa
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Lisäksi:

  • 2 kevätsipulin vartta
  • 100 g laktoositonta fetajuustoa
  • kourallinen silputtua persiljaa
  • 50 g (1 dl) laktoositonta juustoraastetta

Keitä tai höyrytä perunat kypsäksi. Pilko jäähtyneet perunat pieniksi paloiksi kannelliseen astiaan. Raasta joukkoon pestyn sitruunan kuori ja purista puolikkaan sitruunan mehu. Lisää öljy, hunaja, kaprikset, suola ja mustapippuri. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Perunat voi jättää marinoitumaan myös yön yli.

Ota piirakkataikina pakasteesta  huoneenlämpöön sulamaan. Tarkista sulatusaika, paistoaika ja uunin lämpötila pakkauksesta. Kuumenna uuni.

Silppua sipulinvarret ja persilja. Murusta feta. Lisää ne marinoitujen perunoiden joukkoon. Valmista munakerma. Vatkaa kananmunien rakenne rikki, lisää joukkoon kerma ja mausteet.

Kauli piirakkapohja ja painele 26 cm vuokaan. Esipaista piirakkapohjaa noin 10 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä pohjan päälle täyte, lisää munakerma ja ripottele pinnalle raastettu juusto. Paista kypsäksi. Saksi hieman jäähtyneen piirakan päälle tuoretta persiljaa tai muita yrttejä.

Rahkapullat

Rahkapullat ovat pääsiäisen herkkuja. Tässä reseptissä taikina valmistetaan edellisenä iltana jääkaappiin kohoamaan. Hiivaa tarvitaan vähemmän ja pulliin tulee hyvä maku ja kuohkeus. Täytteeksi lusikoidaan raikasta, sitruunalla maustettua rahkaa.

rahkapullat
Rahkapullat

Rahkapullat (12 kpl)

  • 2,5 dl laktoositonta maitoa
  • 15 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • noin 8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g laktoositonta voita tai margariinia

Täyte:

  • 200 g laktoositonta maitorahkaa
  • 1 kananmuna
  • 0,5 tl vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria)
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl rusinoita
  • 1 rkl sitruuna- tai limemehua

Valmista taikina edellisenä iltana kulhoon. Ota kananmuna, hiiva, voi ja maito huoneenlämpöön pari tuntia ennen taikinan valmistamista. Liuota hiiva huoneenlämpöiseen maitoon. Riko kananmuna toiseen kulhoon ja vatkaa sen rakenne hyvin rikki. Lisää puolikas kananmunasta taikinaan ja säästä toinen puolikas pullien voiteluun. Sekoita joukkoon sokeri ja mausteet.

Lisää taikinaan vuorotellen vehnäjauhoja ja pehmeää voita. Alusta taikinaa, kunnes se juuri ja juuri irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä kulho kannella ja nosta jääkaappiin yöksi. Taikina kohoaa jonkin verran jääkaapissa, joten kannattaa valita riittävän iso kulho.

Vaivaa seuraavana aamuna taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes se on kimmoisaa (noin 10 minuuttia). Leivo taikina pikkupulliksi leivinpaperin päälle pellille.   Peitä pullat leivinliinalla ja nosta pelti 40-asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi. Pullat kohoavat uunissa noin kolminkertaisiksi.

Ota pelti uunista ja lämmitä uuni 225-asteiseksi. Valmista täyte. Kaada rahkasta ensin ylimääräinen neste pois ja sekoita täytteen aineet keskenään. Painele jokaisen pullan keskelle syvennys täytettä varten. Voitele pullien reunat kananmunalla ja lisää täyte syvennykseen.  Nosta pullat kuumaan uuniin paistumaan 10-12 minuutiksi.