Omenapiirakka kauravispitäytteellä on sellaisenaan tarjoiluvalmis. Mehevässä täytteessä maistuvat raikkaat omenat, kaneli ja vanilja. Pohjan voi valmistaa samoista raaka-aineista kahdella eri tavalla. Resepti on maidoton.
Pohja – vaihtoehto 1 (rasva-sokerivaahto):
- 75 g maidotonta margariinia
- 0,5 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
Vaahdota sähkövatkaimella huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja vaniljasokeri. Levitä taikina lusikalla piirasvuoan (halkaisija noin 25 cm) pohjalle ja reunoille.
Pohja – vaihtoehto 2 (muna-sokerivaahto):
- 2 pientä kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 75 g maidotonta margariinia
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
Sulata margariini ja anna jäähtyä hetki. Sekoita keskenään jauhot, leinvinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota sähkövatkaimella huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri. Lisää joukkoon sulatettu margariini ja viimeisenä jauhoseos varovasti nostellen. Levitä taikina piirasvuokaan (halkaisija noin 25 cm).
Täyte:
- 2 keskikokoista tai 3-4 pientä kirpeää omenaa
- 2 dl kauravispiä
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 kananmuna
- kanelia ja sokeria
Kuori omenat, poista kannat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kaada kauravispi vatkaamattomana kulhoon. Lisää kauravispiin sokerit ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos vuokaan pohjan päälle. Levitä omenaviipaleet kauravispin päälle ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Vinkki! Eri valmistajien kauravispit ovat rakenteeltaan erilaisia: osa kiinteitä ja osa juoksevia. Jos vispi on juoksevaa, vähennä vispin määrää täytteessä ja tarjoile loppu vispi kylmänä piirakan kanssa.
(Reseptiä muokattu 6.9.2020)