Uunitofu

Uunitofu

Uunitofu on ihanan rapeaa päältä ja sisältä pehmeän mehevää. Oliiviöljy rapeuttaa tofun pinnan ja siirappi makeuttaa. Miedon makuinen tofu kaipaa seurakseen mausteita. Sipulijauhe ja pippurisekoitus antavat makua ja potkua. Tuore rosmariini tuo mukanaan raikkaan yrttisen aromin. Prässää tofu ensin, mausta ja anna uunin hoitaa loput. Paahda samalla kertaa uunissa myös munakoisoa ja porkkanoita. Resepti on vegaaninen.

Uunitofu:

  • 1 pkt (n. 250 g) maustamatonta kiinteää tofua (esim. Jalotofu)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl vaaleaa juoksevaa siirappia (esim. agave)
  • 0,5 tl sipulijauhetta
  • 0,5 tl pippurisekoitusta
  • 0,5 tl suolaa
  • tuore rosmariinin oksa

Halkaise tofu pitkittäissuunnassa. Kietaise puolikkaat talouspaperiin ja prässää tofua painon alla puolisen tuntia.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Poista märät talouspaperit ja laita tofu uunivuokaan. Lisää molemmille puolikkaille 1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl siirappia. Ripottele pinnalle mausteita ja suolaa. Hiero öljy-mausteseosta tofun jokaiselle reunalle. Revi pinnalle tuoreen rosmariinin lehtiä. Paahda tofua uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä.

Paahdettu munakoiso ja porkkanat:

Laita kasvikset uuniin noin puoli tuntia ennen tofua. Munakoiso on parhaimmillaan pehmeäksi hautuneena, joten paistoaikaa kannattaa varata reilusti.

  • 1 munakoiso
  • 3-4 porkkanaa
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • vajaa tl suolaa

Pese munakoiso ja pilko se parin sentin paloiksi. Lisää palat kulhoon, jossa on 2 rkl oliiviöljyä ja 0,5 tl suolaa. Kääntele hyvin, jotta ne maustuvat tasaisesti.

Pese, kuori ja pilko porkkanat reiluiksi paloiksi. Lisää paloihin 1 rkl oliiviöljyä, 0,5 tl kuivattua timjamia ja 0,25 tl suolaa. Kääntele porkkanapaloja mausteöljyssä.

Laita munakoiso- ja porkkanapalat vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kypsiä.

Kaura-kasvisvuoka

Kaura-kasvisvuoka

Kaura-kasvisvuoka on herkullinen yhdistelmä värikkäitä kasviksia ja lämmintä mausteisuutta. Kaurajauhis tuo mukanaan proteiinia ja auringonkukansiemenet rouskuvaa rakennetta. Resepti on vegaaninen.

  • 1 kg kasviksia (esim. perunoita, maa-artisokkaa, porkkanaa, suippopaprikaa)
  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • 1 pkt Härkis Kaurajauhista
  • 1 tl vahvaa paprikajauhetta
  • 0,5 tl garam masalaa
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 1 tl kuivattua korianteria
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 dl kaurakermaa
  • 1 dl auringonkukansiemeniä

Pese, kuori ja paloittele juurekset. Pese paprikat, halkaise, poista siemenet ja paloittele reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipuli. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet.

Kuumenna syvällä paistinpannulla 2 rkl rypsiöljyä ja kuullota sipulia keskilämmöllä muutamia minuutteja. Lisää pannulle valkosipuli ja mausteet, sekoittele ja anna mausteiden lämmetä. Lisää vielä 2 rkl rypsiöljyä ja murustele joukkoon kaurajauhis. Kuumenna hetki. Kaada sekaan tomaattimurska, kaurakerma ja lisää kasvisliemikuutio. Anna seoksen kiehahtaa. Lisää lopuksi auringonkukansiemenet.

Voitele tilava uunivuoka rypsiöljyllä. Lisää vuokaan kasvikset ja kastike. Sekoita. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. Sekoita ruokaa pari kertaa paiston aikana.

Linssi-juurespata

Linssi-juurestagine

Linssi-juurespata valmistuu liedellä hauduttaen. Mausteisessa padassa kasvikset saavat erityisen hyvän maun. Linssit antavat ruokaan hyvän proteiinilisän ja kuivatut luumut ripauksen makeutta. Resepti on vegaaninen ja gluteeniton.

  • reilu kilo juureksia (esimerkiksi 500 g lanttua, 300 g porkkanoita ja 300 g raitajuurta)
  • 2 punasipulia
  • 1 mieto punainen chilipalko (tai 1/2 tl kuivattuja chilihiutaleita)
  • 2 tl garam masala -mausteseosta
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 6 dl vettä
  • 2 dl vihreitä kuivattuja linssejä
  • 2 dl paseerattua tomaattia
  • 10 kuivattua luumua
  • 150 g kaurafraischea, esim. Pirkka Parhaat (gluteeniton)
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1-2 tl suolaa
  • tuoretta persiljaa

Valmista ruoka valurautapadassa, isossa tagine-padassa tai paksupohjaisessa kattilassa.

Kuori ja pilko juurekset reilun kokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna.

Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää pataan valkosipuli, chili ja garam masala. Jatka kuullottamista ja lisää juurekset sekä tomaaattipyre. Sekoittele pari minuuttia niin, että mausteet tarttuvat kasvisten pintaan. Lisää pataan vesi. Kypsennä kasviksia keskilämmöllä kannen alla puolisen tuntia.

Huuhtele kuivatut linssit ja lisää ne pataan paseeratun tomaatin kanssa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.

Lisää lopuksi neljään osaan pilkotut luumut sekä kaurafraische. Jatka kypsentämistä vielä noin varttitunnin ajan tai kunnes linssit ja kasvikset ovat kypsiä.

Mausta valmis pata sitruunamehulla ja lisää suolaa maun mukaan. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja viimeistele tuoreella persiljalla.

Härkis-kaalilaatikko

Härkis-kaalilaatikko

Härkis-kaalilaatikko on pehmeä ja mehevä. Lempeän lopputuloksen viimeistelevät kuivatut aprikoosit, vaalea siirappi ja kaurafraiche. Ohjeella valmistuu reilu annos vegaanista laatikkoa.

  • 1 pieni valkokaali (n. 1,3 kg) tai puolikas isosta kaalista
  • 0,5 litraa kasvislientä
  • 1 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 4 dl vettä ohrasuurimoiden keittämiseen
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä pannulle
  • 1 pkt (250 g) Härkis Originalia
  • 10 kpl pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
  • 150 g kaurafraichea
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 0,5 tl meiramia
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • 3 rkl vaaleaa siirappia
  • 0,5 tl suolaa
  • rypsiöljyä uunivuokien voiteluun

Irrota kaalista uloimmat lehdet ja leikkaa kova kantaosa pois. Leikkaa kaali karkeaksi silpuksi. Lisää kaalisilppu ja kasvisliemi isoon kattilaan. Kiehauta ja hauduta kannen alla puolisen tuntia. Sekoita välillä.

Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja lisää ohrasuurimot. Keitä miedolla lämmöllä puoli tuntia kannen alla tai kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin.

Hienonna sipuli. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Huuhtele ja kuivaa aprikoosit. Saksi ne pieniksi. Lisää aprikoosit, härkis ja mausteet pannulle. Kuumenna hetki ja lisää seos haudutetun kaalisilpun joukkoon keitettyjen ohrasuurimoiden, kaurafraichen, suolan ja siirapin kanssa. Sekoita hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Voitele kaksi uunivuokaa rypsiöljyllä. Reseptillä tulee yhteensä noin 2,5 litraa. Jaa seos uunivuokiin. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. Tarjoile kuumana puolukkahillon kera.

Punajuuri-palsternakkavuoka

Punajuuri-palsternakkavuoka

Punajuuri-palsternakkavuoka on hyvää talviruokaa. Pitkä haudutus uunissa tekee juureksista maukkaita ja siirappi makeuttaa sopivasti. Soijarouhe ja ohra tuovat vuokaan ruokaisuutta. Resepti on vegaaninen.

  • 2 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • noin litra vettä ohrasuurimoiden esikypsennykseen
  • 1 palsternakka (n. 200 g)
  • 3 punajuurta (n. 400 g)
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä paistinpannulle
  • 2 dl soijarouhetta
  • 3 dl kasvislientä (3 dl kuumaa vettä ja puolikas kasvisliemikuutio)
  • 1/2 tl jauhettua mustapippuria
  • 1/2 tl chilihiutaleita
  • 1/2 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl kaurafraichea
  • 2 dl kaurajuomaa
  • 2 rkl vaaleaa siirappia
  • 2 rkl rypsiöljyä vuoan voiteluun

Kiehauta vesi. Keitä ohrasuurimoita noin 20 minuuttia. Huuhtele ja valuta esikeitetyt suurimot.

Mittaa soijarouhe kulhoon ja kaada päälle kuuma kasvisliemi. Anna turvota noin 10 minuuttia. Kasvisliemi imeytyy soijarouheeseen lähes täysin.

Kuori ja raasta juurekset karkealla terällä. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää rypsiöljy paistinpannulle ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi. Kaada joukkoon juuresraaste ja mausteet. Kuumenna hetki. Yhdistä esikeitettyjen ohrasuurimoiden, soijarouheen, kaurafraichen, kaurajuoman, siirapin ja suolan kanssa. Sekoita.

Voitele noin kahden litran vetoinen uunivuoka rypsiöljyllä. Kaada kasvisseos vuokaan. Paista 150 asteisen uunin keskitasolla 1,5 tuntia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Ota vuoka uunista ja anna vetäytyä hetki. Tarjoile lämpimänä tuoreen leivän kera.

Vinkki! Jos haluat ohittaa yhden työvaiheen, jätä kasvisten kuullotus pannulla väliin ja laita ne suoraan uunivuokaan. Hienonna tällöin sipuli erityisen hyvin ja pidennä kypsennysaikaa puolella tunnilla.