Linssi-juurespata

Linssi-juurestagine

Linssi-juurespata valmistuu liedellä hauduttaen. Mausteisessa padassa kasvikset saavat erityisen hyvän maun. Linssit antavat ruokaan hyvän proteiinilisän ja kuivatut luumut ripauksen makeutta. Resepti on vegaaninen ja gluteeniton.

  • reilu kilo juureksia (esimerkiksi 500 g lanttua, 300 g porkkanoita ja 300 g raitajuurta)
  • 2 punasipulia
  • 1 mieto punainen chilipalko (tai 1/2 tl kuivattuja chilihiutaleita)
  • 2 tl garam masala -mausteseosta
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 6 dl vettä
  • 2 dl vihreitä kuivattuja linssejä
  • 2 dl paseerattua tomaattia
  • 10 kuivattua luumua
  • 150 g kaurafraischea, esim. Pirkka Parhaat (gluteeniton)
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1-2 tl suolaa
  • tuoretta persiljaa

Valmista ruoka valurautapadassa, isossa tagine-padassa tai paksupohjaisessa kattilassa.

Kuori ja pilko juurekset reilun kokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna.

Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää pataan valkosipuli, chili ja garam masala. Jatka kuullottamista ja lisää juurekset sekä tomaaattipyre. Sekoittele pari minuuttia niin, että mausteet tarttuvat kasvisten pintaan. Lisää pataan vesi. Kypsennä kasviksia keskilämmöllä kannen alla puolisen tuntia.

Huuhtele kuivatut linssit ja lisää ne pataan paseeratun tomaatin kanssa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.

Lisää lopuksi neljään osaan pilkotut luumut sekä kaurafraische. Jatka kypsentämistä vielä noin varttitunnin ajan tai kunnes linssit ja kasvikset ovat kypsiä.

Mausta valmis pata sitruunamehulla ja lisää suolaa maun mukaan. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja viimeistele tuoreella persiljalla.

Härkis-kaalilaatikko

Härkis-kaalilaatikko

Härkis-kaalilaatikko on pehmeä ja mehevä. Lempeän lopputuloksen viimeistelevät kuivatut aprikoosit, vaalea siirappi ja kaurafraiche. Ohjeella valmistuu reilu annos vegaanista laatikkoa.

  • 1 pieni valkokaali (n. 1,3 kg) tai puolikas isosta kaalista
  • 0,5 litraa kasvislientä
  • 1 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 4 dl vettä ohrasuurimoiden keittämiseen
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä pannulle
  • 1 pkt (250 g) Härkis Originalia
  • 10 kpl pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
  • 150 g kaurafraichea
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 0,5 tl meiramia
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • 3 rkl vaaleaa siirappia
  • 0,5 tl suolaa
  • rypsiöljyä uunivuokien voiteluun

Irrota kaalista uloimmat lehdet ja leikkaa kova kantaosa pois. Leikkaa kaali karkeaksi silpuksi. Lisää kaalisilppu ja kasvisliemi isoon kattilaan. Kiehauta ja hauduta kannen alla puolisen tuntia. Sekoita välillä.

Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja lisää ohrasuurimot. Keitä miedolla lämmöllä puoli tuntia kannen alla tai kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin.

Hienonna sipuli. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Huuhtele ja kuivaa aprikoosit. Saksi ne pieniksi. Lisää aprikoosit, härkis ja mausteet pannulle. Kuumenna hetki ja lisää seos haudutetun kaalisilpun joukkoon keitettyjen ohrasuurimoiden, kaurafraichen, suolan ja siirapin kanssa. Sekoita hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Voitele kaksi uunivuokaa rypsiöljyllä. Reseptillä tulee yhteensä noin 2,5 litraa. Jaa seos uunivuokiin. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. Tarjoile kuumana puolukkahillon kera.

Punajuuri-palsternakkavuoka

Punajuuri-palsternakkavuoka

Punajuuri-palsternakkavuoka on hyvää talviruokaa. Pitkä haudutus uunissa tekee juureksista maukkaita ja siirappi makeuttaa sopivasti. Soijarouhe ja ohra tuovat vuokaan ruokaisuutta. Resepti on vegaaninen.

  • 2 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • noin litra vettä ohrasuurimoiden esikypsennykseen
  • 1 palsternakka (n. 200 g)
  • 3 punajuurta (n. 400 g)
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä paistinpannulle
  • 2 dl soijarouhetta
  • 3 dl kasvislientä (3 dl kuumaa vettä ja puolikas kasvisliemikuutio)
  • 1/2 tl jauhettua mustapippuria
  • 1/2 tl chilihiutaleita
  • 1/2 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl kaurafraichea
  • 2 dl kaurajuomaa
  • 2 rkl vaaleaa siirappia
  • 2 rkl rypsiöljyä vuoan voiteluun

Kiehauta vesi. Keitä ohrasuurimoita noin 20 minuuttia. Huuhtele ja valuta esikeitetyt suurimot.

Mittaa soijarouhe kulhoon ja kaada päälle kuuma kasvisliemi. Anna turvota noin 10 minuuttia. Kasvisliemi imeytyy soijarouheeseen lähes täysin.

Kuori ja raasta juurekset karkealla terällä. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää rypsiöljy paistinpannulle ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi. Kaada joukkoon juuresraaste ja mausteet. Kuumenna hetki. Yhdistä esikeitettyjen ohrasuurimoiden, soijarouheen, kaurafraichen, kaurajuoman, siirapin ja suolan kanssa. Sekoita.

Voitele noin kahden litran vetoinen uunivuoka rypsiöljyllä. Kaada kasvisseos vuokaan. Paista 150 asteisen uunin keskitasolla 1,5 tuntia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Ota vuoka uunista ja anna vetäytyä hetki. Tarjoile lämpimänä tuoreen leivän kera.

Vinkki! Jos haluat ohittaa yhden työvaiheen, jätä kasvisten kuullotus pannulla väliin ja laita ne suoraan uunivuokaan. Hienonna tällöin sipuli erityisen hyvin ja pidennä kypsennysaikaa puolella tunnilla.

Gratinoidut kasvikset

Gratinoidut kasvikset

Gratinoidut kasvikset maistuvat myös vegaanisena versiona. Paksu kaurakermakastike takaa mehevyyden. Kasvikset esikypsennetään ensin ja kuorrutetaan uunissa herkullisiksi. Vuokaan kelpaavat myös tähteeksi jääneet kasvikset.

  •  noin kilo tuoreita kasviksia, esim. porkkanoita, parsakaalia ja kukkakaalia
  • maidotonta margariinia vuoan voiteluun

Valkokastike kaurakermasta:

  • 2 rkl maidotonta margariinia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 100 g vegaanista vuustoraastetta kuorrutukseen

Pese ja paloittele kasvikset. Esikypsennä kasvikset höyryttämällä tai muutama minuutti kiehuvassa vedessä.

Kastikkeen valmistus: Sulata margariini paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää kaurakerma nauhana ja sekoita hetki. Lisää vesi pienissä erissä. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla.

Voitele uunivuoka margariinilla ja levitä kasvikset vuokaan. Kaada kastike päälle. Kuorruta 225 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

Vegaanin kurpitsalaatikko

Vegaaninen kurpitsalaatikko

Vegaanin kurpitsalaatikko on pehmeä ja täyteläinen. Kokonaisen kurpitsan paahtaminen uunissa säästää hankalalta työvaiheelta eli raa’an kurpitsan halkaisulta. Mehevä laatikko sopii monenlaisten ruokien lisukkeeksi.

  • reilun kilon painoinen talvikurpitsa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl kurkumaa
  • vajaa 0,5 tl muskottipähkinää
  • 3 rkl vaaleaa siirappia
  • 4 dl kaurakermaa
  • ruokaöljyä vuoan voiteluun
  • korppujauhoja

Riisipuuro:

  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 litra kaurajuomaa
  • 1 tl suolaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Mittaa ruokaöljyllä voideltuun vuokaan riisipuuroainekset. Kypsennä riisipuuroa uunin alaosassa noin 1,5 tuntia. Laita toiseen uunivuokaan kokonainen, kuorimaton kurpitsa ja paahda samassa lämpötilassa noin tunti. Voit tehdä nämä työvaiheet jo edellisenä iltana.

Kuori ja halkaise jäähtynyt kurpitsa. Poista siemenet, paloittele ja survo malto soseeksi. Yhdistä kurpitsasose riisipuuroon, lisää mausteet, suola ja kaurakerma. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (koko noin 2 litraa) tai useampaan pienempään vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja hauduta 175 asteisessa uunissa 1,5 tuntia.