Kesäkurpitsarieskat

Kesäkurpitsarieskat valmistuvat helposti kotiuunissa. Kesäkurpitsaraaste ja perunamuussijauhe takaavat mehevyyden, hyvän maun ja rakenteen. Rieskoissa maistuvat myös raikas sitruuna ja rapeat auringonkukan siemenet. Resepti on vegaaninen.

  • 4,5 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 pussi (70 g) maidotonta perunamuussijauhetta
  • 0,5 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
  • 0,5 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3 dl kaurajuomaa
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 1-2 pientä kesäkurpitsaa

Pese kesäkurpitsat ja raasta kuorineen karkeaksi raasteeksi (n. 4,5 dl). Pienet kesäkurpitsat ovat yleensä kiinteämaltoisia ja raasteesta ei tarvitse poistaa ylimääräistä nestettä. Jos raaste on kosteaa, puristele siivilässä ylimääräinen neste pois.

Pese sitruuna hyvin ja raasta hienolla terällä kuoren keltaista pintaa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja toisessa nestemäiset aineet sekä sitruunankuoriraaste. Yhdistä seokset ja kurpitsaraaste. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Mitä vähemmän sekoitusta, sen pehmeämpi lopputulos!

Levitä pöydälle kaksi leivinpaperia. Lusikoi taikinasta neljä taikinakasaa per leivinpaperi. Jätä taikinakasojen ympärille tilaa. Taputtele taikina kevyesti jauhon avulla rieskaksi. Pistele haarukalla. Paista rieskat 200 asteisessa uunissa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Tarjoile uunilämpiminä.

Kesäkurpitsarieskat
Kesäkurpitsarieskat

Vinkki! Kaurajuomissa on eroja. Osa on paksuja ja osa yhtä juoksevia kuin tavallinen maito. Tässä reseptissä on käytetty juoksevampaa kaurajuomaa (Pirkka). Jos käytät sakeampaa kaurajuomaa, laimenna sitä vedellä.

Porkkanakakku

Porkkanakakku maistuu herkulliselta myös vegaanisena versiona. Taikina sekoitetaan rennosti lusikalla ja levitetään leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Lopputulos on mehevä ja ilmava, vaikka kakku ei sisällä kananmunaa.

  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl (ruoko)sokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 2 tl kanelia
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • noin 3 dl hienoksi raastettua porkkanaa
  • 1,25 dl rypsiöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1,5 dl kuumaa vettä
  • 0,5 dl kauramaitoa

Kuorrutus:

  • 150 g maustamatonta kauratuorejuustoa (esim. Oatly)
  • 0,5 dl kauravispiä (esim. Fazer Aito)
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl sokeria

Koristeluun:

  • Pähkinä- tai manteliruohetta
  • Nonparelleja tai strösseleitä

Valmista taikina. Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri, mausteet ja suola. Lisää joukkoon rypsiöljy, porkkanaraaste, sitruunamehu, kauramaito ja kuuma vesi. Sekoita lusikalla taikinaksi. Parhaan lopputuloksen saat, kun sekoitat taikinaa mahdollisimman vähän.

Rutistele leivinpaperiarkkia käsissäsi, niin saat siitä taipuisamman. Vuoraa leivinpaperilla noin 20 cm x 30 cm kokoinen reunallinen uunivuoka. Kaada taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja tasoita pintaa lusikalla. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla.

Valmista kuorrute. Notkista kauratuorejuustoa kulhossa lusikalla. Lisää vatkaamaton kauravispi, sitruunamehu, vaniljasokeri ja sokeri. Sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute jäähtyneen kakkulevyn päälle. Koristele.

Mantelipikkuleivät

Mantelipikkuleivät ovat helppotekoisia. Raastettu sitruunan kuori tuo kekseihin ihanan maun ja tuoksun. Resepti on vegaaninen.

  • 125 g maidotonta margariinia
  • 0,5 dl sokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 75 g kuorittuja manteleita
  • 1,5 tl luomusitruunan kuorta raasteena
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa

Ota margariini ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Jauha mantelit teholeikkurilla hienoksi tai käytä valmista mantelijauhetta (n. 1,5 dl). Notkista pehmeää margariinia lusikalla. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri, suola ja sitruunan kuoriraaste. Lisää mantelijauhe ja jauhot erissä, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Muotoile taikina tasapaksuiseksi pötköksi ja kääri leivinpaperiin. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa kylmä taikinapötkö tasaisen kokoisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet leivinpaperille uuninpellille. Paista uunin keskiosassa 12-15 minuuttia.

Hamppu-kaurakeksit

Hamppu-kaurakeksit ovat herkullisen rapeita ja helppo valmistaa. Paahdetut hampunsiemenet antavat taikinaan makua ja rakennetta. Itse tehdyt suolakeksit sopivat myös juhlapöytään. Resepti on vegaaninen.

  • 1,5 dl kaurajauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl paahdettuja ja suolattuja hampunsiemeniä (Hamppufarmi)
  • 1 rkl (ruoko)sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 50 g maidotonta margariinia
  • 0,5 dl omenamehua

Sekoita keskenään kaurajauhot, vehnäjauhot, hampunsiemenet, sokeri ja suola. Nypi joukkoon kylmä margariini. Kun seos on murumaista, lisää omenamehu ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kauli taikina ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta leivinpyörällä tulitikkuaskin kokoisia paloja. Paista keksejä leivinpaperin päällä 175 asteisessa uunissa keskitasolla 10-12 minuuttia tai kunnes reunat saavat vähän väriä.

Omena-mantelikakku

Omena-mantelikakku saa mehevyyttä omenaraasteesta. Manteli ja jouluiset mausteet tuovat taikinaan lämpöä. Kakku on perinteistä kuivakakkua kosteampi ja helppo valmistaa. Resepti on vegaaninen.

  • 2 dl karkeaksi raastettua omenaa
  • 2 dl kauramaitoa
  • 75 g sulatettua maidotonta margariinia
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 dl ruokosokeria
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 0,5 dl mantelijauhoa tai -jauhetta
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl piparkakkumaustetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl suolaa

Vuoan voiteluun maidotonta margariinia ja korppujauhoja

Sulata margariini ja jäähdytä. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Yhdistä kauramaito, omenaraaste, sulatettu margariini ja omenaviinietikka. Lisää ne kulhoon kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti taikinaksi.

Lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 1,5 litran vetoiseen vuokaan. Paista 180 asteessa uunin alatasolla noin tunti tai kunnes kakku on kypsä. Testaa kypsyys tikulla. Jos taikinaa tarttuu tikkuun, paista vielä hetki. Kumoa kakku vuoasta jäähtyneenä.

Vinkki! Valmista mantelijauhe itse ja jauha kokonaiset mantelit teholeikkurilla. Jauheen rakenteen ei tarvitse olla kauttaaltaan hienoa, sattumat sopivat hyvin joukkoon.