Täytetyt vegesämpylät

Täytetyt vegesämpylät maistuvat lounaalla ja retkieväänä. Kokeile täytteenä laadukasta kasviproteiinia, pikkelöityä punakaalia ja herkullista, kaurajugurtilla kevennettyä aiolia. Sämpylät ovat nopea kasata ja helppo ottaa mukaan. Resepti on vegaaninen.

Pikkelöity punakaali:

  • pala punakaalia
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1/4 tl suolaa

Aioli:

  • 1,5 dl paksua kaurajugurttia
  • 3 rkl majoneesia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 pieni chilipalko
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl sokeria

Valmista pikkelöity punakaali. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Mittaa kannelliseen kulhoon etikka ja suola. Lisää joukkoon kaalisuikaleet ja puristele niitä hetki kulhossa. Laita kansi päälle ja anna kaalisuikaleiden maustua jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

Valmista aioli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Puolita chilipalko, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha pieneksi. Laita kaurajugurtti kannelliseen kulhoon. Lisää loput ainekset. Sekoita, laita kansi päälle ja säilytä jääkaapissa. Voit antaa maustua seuraavaan päivään.

Viipaloi pestyt tomaatit. Levitä molemmille sämpyläpuolikkaille aiolia. Täytä vegaanisilla nyhtöpaloilla, pikkelöidyllä punakaalilla, tomaattisiivuilla ja salaatilla. Kääräise sämpylät halutessasi paperiin.

Härkis-kaalilaatikko

Härkis-kaalilaatikko on pehmeä ja mehevä. Lempeän lopputuloksen viimeistelevät kuivatut aprikoosit, vaalea siirappi ja kaurafraiche. Ohjeella valmistuu reilu annos vegaanista laatikkoa.

  • 1 pieni valkokaali (n. 1,3 kg) tai puolikas isosta kaalista
  • 0,5 litraa kasvislientä
  • 1 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 4 dl vettä ohrasuurimoiden keittämiseen
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä pannulle
  • 1 pkt (250 g) Härkis Originalia
  • 10 kpl pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
  • 150 g kaurafraichea
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 0,5 tl meiramia
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • 3 rkl vaaleaa siirappia
  • 0,5 tl suolaa
  • rypsiöljyä uunivuokien voiteluun

Irrota kaalista uloimmat lehdet ja leikkaa kova kantaosa pois. Leikkaa kaali karkeaksi silpuksi. Lisää kaalisilppu ja kasvisliemi isoon kattilaan. Kiehauta ja hauduta kannen alla puolisen tuntia. Sekoita välillä.

Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja lisää ohrasuurimot. Keitä miedolla lämmöllä puoli tuntia kannen alla tai kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin.

Hienonna sipuli. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Huuhtele ja kuivaa aprikoosit. Saksi ne pieniksi. Lisää aprikoosit, härkis ja mausteet pannulle. Kuumenna hetki ja lisää seos haudutetun kaalisilpun joukkoon keitettyjen ohrasuurimoiden, kaurafraichen, suolan ja siirapin kanssa. Sekoita hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Voitele kaksi uunivuokaa rypsiöljyllä. Reseptillä tulee yhteensä noin 2,5 litraa. Jaa seos uunivuokiin. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. Tarjoile kuumana puolukkahillon kera.

Vinkki! Jos olet herkkä sulfiiteille eli rikkiyhdisteille, valitse harmahtavia tai ruskeita kuivattuja aprikooseja. Sulfiitti estää tummumista. Oranssit kuivatut aprikoosit on yleensä käsitelty sulfiitilla.

Punajuuri-palsternakkavuoka

Punajuuri-palsternakkavuoka on hyvää talviruokaa. Pitkä haudutus uunissa tekee juureksista maukkaita ja siirappi makeuttaa sopivasti. Soijarouhe ja ohra tuovat vuokaan ruokaisuutta. Resepti on vegaaninen.

  • 2 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • noin litra vettä ohrasuurimoiden esikypsennykseen
  • 1 palsternakka (n. 200 g)
  • 3 punajuurta (n. 400 g)
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä paistinpannulle
  • 2 dl soijarouhetta
  • 3 dl kasvislientä (3 dl kuumaa vettä ja puolikas kasvisliemikuutio)
  • 1/2 tl jauhettua mustapippuria
  • 1/2 tl chilihiutaleita
  • 1/2 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl kaurafraichea
  • 2 dl kauramaitoa
  • 2 rkl vaaleaa siirappia
  • 2 rkl rypsiöljyä vuoan voiteluun

Kiehauta vesi. Keitä ohrasuurimoita noin 20 minuuttia. Huuhtele ja valuta esikeitetyt suurimot.

Mittaa soijarouhe kulhoon ja kaada päälle kuuma kasvisliemi. Anna turvota noin 10 minuuttia. Kasvisliemi imeytyy soijarouheeseen lähes täysin.

Kuori ja raasta juurekset karkealla terällä. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää rypsiöljy paistinpannulle ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi. Kaada joukkoon juuresraaste ja mausteet. Kuumenna hetki. Yhdistä esikeitettyjen ohrasuurimoiden, soijarouheen, kaurafraichen, kauramaidon, siirapin ja suolan kanssa. Sekoita.

Voitele noin kahden litran vetoinen uunivuoka rypsiöljyllä. Kaada kasvisseos vuokaan. Paista 150 asteisen uunin keskitasolla 1,5 tuntia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Ota vuoka uunista ja anna vetäytyä hetki. Tarjoile lämpimänä tuoreen leivän kera.

Vinkki! Jos haluat ohittaa yhden työvaiheen, jätä kasvisten kuullotus pannulla väliin ja laita ne suoraan uunivuokaan. Hienonna tällöin sipuli erityisen hyvin ja pidennä kypsennysaikaa puolella tunnilla.

Kesäsalaatti uusista perunoista

Kesäsalaatti syntyy muutamasta raaka-aineesta. Pääosassa ovat uunissa paahdetut, maustetut uudet perunat. Perunoiden seurana on öljyssä kuullotettua pinaattia, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja cashewpähkinöitä. Salaatti on ruokaisa ja vegaaninen.

Paahdetut uudet perunat:

  • 1 kg uusia perunoita
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl rakuunaa
  • 0,5 tl meiramia
  • 0,5 tl oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori uudet perunat tai pese ja kuivaa ne hyvin. Lohko perunat saman kokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät uunissa yhtä aikaa. Laita kulhoon oliiviöljy, suola ja mausteet. Pyöräytä perunalohkot mausteöljyssä ja levitä ne uuninpellille. Paista 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja ruskistuneita. Kääntele perunoita kerran paiston aikana.

Lisäksi:

  • 200 g tuoretta pinaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • pieni punasipuli
  • 200 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
  • 1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä (n. 50 g)

Siisti, huuhtele ja kuivaa pinaatinlehdet. Paista pinaattia paistinpannulla öljyssä pari minuuttia, kunnes lehdet pehmenevät ja muuttuvat tumman vihreiksi. Mausta ripauksella suolaa. Pese ja puolita tomaatit. Kuori ja silppua punasipuli.

Yhdistä kaikki ainekset ja ripottele pinnalle cashewpähkinöitä. Tarjoile tuoreen leivän kera.

Paprika-tomaattikastike

Paprika-tomaattikastike saa makua uunissa paahtuneista paprikoista. Paahtaminen tekee paprikoista makeita, meheviä ja poistaa happoisuutta. Monikäyttöinen kastike sopii pastan kanssa, lasagneen, pitsaan ja vaikkapa quesadilloihin. Resepti on vegaaninen.

  • 2-3 punaista paprikaa (yht. 500 g)
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 2-3 rkl rypsiöljyä
  • 1 pieni sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 0,5 tl suolaa
  • (1-2 tl sokeria)
  • (tuoretta basilikaa)

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Pese ja kuivaa paprikat. Levitä puolikkaat leivinpaperin päälle uunin pellille kuori ylöspäin. Kaada jokaiselle puolikkaalle 1/4 tl ruokaöljyä ja levitä öljy kuoreen sormin. Öljy auttaa paprikoita grillautumaan. Paahda uunin yläosassa 30-45 minuuttia. Paprikoiden kuori saa mustua.

Ota paprikat uunista ja anna niiden jäähtyä. Poista kuoret vetämällä. Kuoret irtoavat helposti, kun paprikat ovat riittävästi paahtuneita. Laita paprikalihat kulhoon ja pilko saksilla pieneksi.

Kuori ja pilko sipulit. Lisää pannulle rypsiöljyä ja kuullota sipulia hetki. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista. Lisää tomaattimurska, saksitut paprikat ja mausteet. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Lisää suola ja tarkista maku. Saksi joukkoon halutessasi tuoretta basilikaa.