Kesäsalaatti uusista perunoista

Kesäsalaatti syntyy muutamasta raaka-aineesta. Pääosassa ovat uunissa paahdetut, maustetut uudet perunat. Perunoiden seurana on öljyssä kuullotettua pinaattia, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja cashewpähkinöitä. Salaatti on ruokaisa ja vegaaninen.

Paahdetut uudet perunat:

  • 1 kg uusia perunoita
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl rakuunaa
  • 0,5 tl meiramia
  • 0,5 tl oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori uudet perunat tai pese ja kuivaa ne hyvin. Lohko perunat saman kokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät uunissa yhtä aikaa. Laita kulhoon oliiviöljy, suola ja mausteet. Pyöräytä perunalohkot mausteöljyssä ja levitä ne uuninpellille. Paista 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja ruskistuneita. Kääntele perunoita kerran paiston aikana.

Lisäksi:

  • 200 g tuoretta pinaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • pieni punasipuli
  • 200 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
  • 1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä (n. 50 g)

Siisti, huuhtele ja kuivaa pinaatinlehdet. Paista pinaattia paistinpannulla öljyssä pari minuuttia, kunnes lehdet pehmenevät ja muuttuvat tumman vihreiksi. Mausta ripauksella suolaa. Pese ja puolita tomaatit. Kuori ja silppua punasipuli.

Yhdistä kaikki ainekset ja ripottele pinnalle cashewpähkinöitä. Tarjoile tuoreen leivän kera.

Paprika-tomaattikastike

Paprika-tomaattikastike saa makua uunissa paahtuneista paprikoista. Paahtaminen tekee paprikoista makeita, meheviä ja poistaa happoisuutta. Monikäyttöinen kastike sopii pastan kanssa, lasagneen, pitsaan ja vaikkapa quesadilloihin. Resepti on vegaaninen.

  • 2-3 punaista paprikaa (yht. 500 g)
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 2-3 rkl rypsiöljyä
  • 1 pieni sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 0,5 tl suolaa
  • (1-2 tl sokeria)
  • (tuoretta basilikaa)

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Pese ja kuivaa paprikat. Levitä puolikkaat leivinpaperin päälle uunin pellille kuori ylöspäin. Kaada jokaiselle puolikkaalle 1/4 tl ruokaöljyä ja levitä öljy kuoreen sormin. Öljy auttaa paprikoita grillautumaan. Paahda uunin yläosassa 30-45 minuuttia. Paprikoiden kuori saa mustua.

Ota paprikat uunista ja anna niiden jäähtyä. Poista kuoret vetämällä. Kuoret irtoavat helposti, kun paprikat ovat riittävästi paahtuneita. Laita paprikalihat kulhoon ja pilko saksilla pieneksi.

Kuori ja pilko sipulit. Lisää pannulle rypsiöljyä ja kuullota sipulia hetki. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista. Lisää tomaattimurska, saksitut paprikat ja mausteet. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Lisää suola ja tarkista maku. Saksi joukkoon halutessasi tuoretta basilikaa.

Vegaanin kurpitsapyörykät

Vegaanin kurpitsapyörykät ovat muhkean pehmeitä. Psyllium tekee taikinasta kuohkean ja sitoo ainekset yhteen. Kuivattu minttu ja tilli ovat raikas yhdistelmä. Kannattaa kokeilla tätä mausteparia! Resepti on vegaaninen ja gluteeniton.

  • 3 dl soseutettua talvikurpitsaa
  • 1 keitetty peruna (jauhoinen lajike)
  • 1 rkl psylliumjauhetta
  • 2 rkl perunajauhoa
  • 3/4 tl suolaa
  • 0,5 tl kuivattua tilliä
  • 0,5 tl kuivattua minttua
  • 0,5 tl chilijauhetta
  • 2-3 rkl rypsiöljyä

Survo peruna ja yhdistä kurpitsasoseeseen. Lisää psyllium, perunajauhot, suola ja mausteet. Anna taikinan tekeytyä hetki ja muotoile pyöryköiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista pyöryköitä keskilämmöllä molemmin puolin. Sen jälkeen jatka paistoa 180 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.

Vinkki! Kurpitsalajikkeella on väliä, jos sinulla on herkkä vatsa. Talvikurpitsoista hokkaidokurpitsa (kuvassa oikealla) on vatsaystävällisempi kuin myskikurpitsa (kuvassa vasemmalla).

Myskikurpitsa ja hokkaidokurpitsa

Tofu-couscous

Tofu-couscous on raikas ja vegaaninen. Tofua ja lehtikaalia kuumennetaan pannulla, mikä parantaa niiden makua ja rakennetta. Kirpeä sitruunamehu tuo raikkaat aromit ja tuore korianteri viimeistelee maut.

  • 1,5 dl couscousia
  • 250 g maustamatonta tofua
  • 1-2 rkl seesamiöljyä tofun paistoon
  • 50 g tuoretta lehtikaalia
  • puolikas punasipuli
  • valkosipulinkynsi
  • 2 rkl rypsiöljyä lehtikaalin ja sipulien paistoon
  • 0,5 – 1 tl suolaa
  • 0,25 tl kuivattua minttua
  • 0,25 tl chilihiutaleita
  • 0,25 dl rusinoita
  • 4 rkl sitruunamehua
  • 0,5 dl paahdettuja paprikoita suolaliemessä (säilyke)
  • 4 rkl paprikoiden säilykelientä
  • kourallinen tuoretta korianteria (tai persiljaa) silputtuna
  • tarjoiluun hummusta

Levitä leikkuulaudan päälle pari kerrosta talouspaperia. Kääri tofu talouspaperiin ja anna kuivua puolisen tuntia. Laita tofun päälle painoksi lautanen tai toinen leikkuulauta.

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele lehtikaali ja poista paksut lehtiruodit. Saksi lehdet hienoksi. Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Lisää pannulle rypsiöljyä ja kuullota punasipulia hetki keskilämmöllä, lisää joukkoon valkosipuli ja lehtikaalisilppu. Kääntele kasviksia hetki pannulla ja siirrä toiseen astiaan. Purista päälle sitruunamehua.

Pilko tofu kuutioiksi. Lisää pannulle seesamiöljyä. Paista kuutiot pannulla keskilämmöllä kullanruskeiksi. Hienonna saksilla säilykepaprikat. Yhdistä paistettu tofu, couscous, rusinat ja säilykepaprikat lehtikaaliseokseen. Lisää lopuksi säilykepaprikoiden liemi, suola, mausteet ja korianterisilppu. Tarjoile tofu-couscous lämpimänä hummuksen kanssa tai kylmänä salaatin tapaan.

Vinkki! Kun tofun kuivaa hyvin ja paistaa pannulla, sen kumisuus häviää. Paistamiseen käy mikä tahansa ruokaöljy.

Tomaatti-linssikeitto

Tomaatti-linssikeitto valmistuu nopeasti säilyketomaateista. Talvella säilyketomaatit ovat usein tuoreita parempia. Tomaatit ovat kypsyneet auringossa ja poimittu kypsänä, jolloin niiden makeus ja maku ovat tallella. Kokeile myös säilöttyjä kirsikkatomaatteja! Ohjeella syntyy reilu annos vegaanista keittoa.

  • 2 prk kokonaisia säilyketomaatteja (á 500 g)
  • 2 tl tomaattipyrettä
  • 1 omena
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 5 dl vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 1 tl siirappia tai sokeria

Pinnalle:

  • Paahdettuja cashewpähkinöitä
  • Tuoretta basilikaa

Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Pilko jäähtyneet pähkinät pienemmäksi.

Huuhtele linssit. Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja omena. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää linssit, kasvisliemikuutiot, säilyketomaatit, tomaattipyre, chilihiutaleet ja kasvikset. Keitä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Lisää siirappi tai sokeri sekä tarvittaessa vettä. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin. Koristele basilikasilpulla ja pähkinöillä.