Porkkanakakku

Porkkanakakku maistuu herkulliselta myös vegaanisena versiona. Taikina sekoitetaan rennosti lusikalla ja levitetään leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Lopputulos on mehevä ja ilmava, vaikka kakku ei sisällä kananmunaa.

  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl (ruoko)sokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 2 tl kanelia
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • noin 3 dl hienoksi raastettua porkkanaa
  • 1,25 dl rypsiöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1,5 dl kuumaa vettä
  • 0,5 dl kauramaitoa

Kuorrutus:

  • 150 g maustamatonta kauratuorejuustoa (esim. Oatly)
  • 0,5 dl kauravispiä (esim. Fazer Aito)
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl sokeria

Koristeluun:

  • Pähkinä- tai manteliruohetta
  • Nonparelleja tai strösseleitä

Valmista taikina. Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri, mausteet ja suola. Lisää joukkoon rypsiöljy, porkkanaraaste, sitruunamehu, kauramaito ja kuuma vesi. Sekoita lusikalla taikinaksi. Parhaan lopputuloksen saat, kun sekoitat taikinaa mahdollisimman vähän.

Rutistele leivinpaperiarkkia käsissäsi, niin saat siitä taipuisamman. Vuoraa leivinpaperilla noin 20 cm x 30 cm kokoinen reunallinen uunivuoka. Kaada taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja tasoita pintaa lusikalla. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla.

Valmista kuorrute. Notkista kauratuorejuustoa kulhossa lusikalla. Lisää vatkaamaton kauravispi, sitruunamehu, vaniljasokeri ja sokeri. Sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute jäähtyneen kakkulevyn päälle. Koristele.

Mantelipikkuleivät

Mantelipikkuleivät ovat helppotekoisia. Raastettu sitruunan kuori tuo kekseihin ihanan maun ja tuoksun. Resepti on vegaaninen.

  • 125 g maidotonta margariinia
  • 0,5 dl sokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 75 g kuorittuja manteleita
  • 1,5 tl luomusitruunan kuorta raasteena
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa

Ota margariini ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Jauha mantelit teholeikkurilla hienoksi tai käytä valmista mantelijauhetta (n. 1,5 dl). Notkista pehmeää margariinia lusikalla. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri, suola ja sitruunan kuoriraaste. Lisää mantelijauhe ja jauhot erissä, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Muotoile taikina tasapaksuiseksi pötköksi ja kääri leivinpaperiin. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa kylmä taikinapötkö tasaisen kokoisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet leivinpaperille uuninpellille. Paista uunin keskiosassa 12-15 minuuttia.

Hamppu-kaurakeksit

Hamppu-kaurakeksit ovat herkullisen rapeita ja helppo valmistaa. Paahdetut hampunsiemenet antavat taikinaan makua ja rakennetta. Itse tehdyt suolakeksit sopivat myös juhlapöytään. Resepti on vegaaninen.

  • 1,5 dl kaurajauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl paahdettuja ja suolattuja hampunsiemeniä (Hamppufarmi)
  • 1 rkl (ruoko)sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 50 g maidotonta margariinia
  • 0,5 dl omenamehua

Sekoita keskenään kaurajauhot, vehnäjauhot, hampunsiemenet, sokeri ja suola. Nypi joukkoon kylmä margariini. Kun seos on murumaista, lisää omenamehu ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kauli taikina ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta leivinpyörällä tulitikkuaskin kokoisia paloja. Paista keksejä leivinpaperin päällä 175 asteisessa uunissa keskitasolla 10-12 minuuttia tai kunnes reunat saavat vähän väriä.

Omena-mantelikakku

Omena-mantelikakku saa mehevyyttä omenaraasteesta. Manteli ja jouluiset mausteet tuovat taikinaan lämpöä. Kakku on perinteistä kuivakakkua kosteampi ja helppo valmistaa. Resepti on vegaaninen.

  • 2 dl karkeaksi raastettua omenaa
  • 2 dl kauramaitoa
  • 75 g sulatettua maidotonta margariinia
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 dl ruokosokeria
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 0,5 dl mantelijauhoa tai -jauhetta
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl piparkakkumaustetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl suolaa

Vuoan voiteluun maidotonta margariinia ja korppujauhoja

Sulata margariini ja jäähdytä. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Yhdistä kauramaito, omenaraaste, sulatettu margariini ja omenaviinietikka. Lisää ne kulhoon kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti taikinaksi.

Lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun noin 1,5 litran vetoiseen vuokaan. Paista 180 asteessa uunin alatasolla noin tunti tai kunnes kakku on kypsä. Testaa kypsyys tikulla. Jos taikinaa tarttuu tikkuun, paista vielä hetki. Kumoa kakku vuoasta jäähtyneenä.

Vinkki! Valmista mantelijauhe itse ja jauha kokonaiset mantelit teholeikkurilla. Jauheen rakenteen ei tarvitse olla kauttaaltaan hienoa, sattumat sopivat hyvin joukkoon.

Maidoton luumuboston

Maidoton luumuboston on helppotekoinen pulla. Luumutäyte antaa mehevyyttä ja perinteistä joulun makua. Taikinan jääkaappikohotus yön yli ja toinen nostatus aamulla takaavat kuohkean ja pehmeän lopputuloksen.

Maidoton pullataikina (yön yli kohotus):

  • 2,5 dl kauramaitoa
  • 15 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 tl kardemummaa
  • 3/4 tl suolaa
  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g maidotonta margariinia

Täyte:

  • 200 g paistonkestävää luumumarmeladia

Valmista taikina edellisenä iltana kulhoon. Ota kananmuna, hiiva, margariini ja kauramaito huoneenlämpöön pari tuntia ennen taikinan valmistamista. Murenna hiiva huoneenlämpöiseen kauramaitoon. Sekoittele kunnes hiiva liukenee. Riko kananmuna toiseen kulhoon ja vatkaa sen rakenne hyvin rikki. Lisää puolikas kananmunasta taikinaan ja säästä toinen puolikas pullien voiteluun. Sekoita joukkoon sokeri ja mausteet.

Lisää taikinaan vuorotellen vehnäjauhoja ja pehmeää margariinia. Alusta taikinaa, kunnes se juuri ja juuri irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä kulho kannella ja nosta jääkaappiin yöksi. Taikina kohoaa jonkin verran jääkaapissa.

Vaivaa seuraavana aamuna taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes se on kimmoisaa (5-10 minuuttia). Kauli taikinasta ohut suorakaiteen muotoinen levy. Levitä sen päälle luumumarmeladi. Kääri levy napakalle rullalle ja leikkaa noin 3 cm:n paloiksi. Vuoraa irtopohjavuoan (Ø noin 26 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele pohja ja reunat margariinilla. Nosta taikinapalat vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Jätä palojen väliin muutama sentti kohoamisvaraa. Nosta vuoka 40-asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi. Jos kohotat pullataikinan huoneenlämmössä, jääkaappikylmä taikina vaatii useamman tunnin kohotusajan.

Kohotuksen jälkeen voitele pinta kananmunalla. Paista 175 asteessa uuninkeskitasolla noin 35 minuuttia. Kun paistoaikaa on kulunut 20 minuuttia, peitä pinta foliolla, jottei se tummu liikaa. Halutessasi koristele jäähtyneenä sokerivesikuorrutteella.