Sitruunamansikat

Sitruunamansikat on perinteinen italialainen jälkiruoka. Tarjoile sellaisenaan kevyenä jälkiruokana tai esimerkiksi kaurajäätelön kanssa. Marinoidut mansikat maistuvat myös suklaa- tai juustokakun kera.

  • 1 litra tuoreita mansikoita
  • 1 sitruuna
  • sokeria

Poista mansikoista vihreät kannat ja viipaloi ne kulhoon. Ripottele pinnalle sokeria maun mukaan ja purista sitruunan mehu. Mitä makeampi mansikkalajike on, sitä vähemmän sokeria tarvitaan. Sekoita varovasti. Anna mansikoiden marinoitua hetki viileässä ja tarjoile.

Raparperitrifle

Raparperitrifle on helppo, kesäinen jälkiruoka. Pehmeää valkosuklaavaahtoa raikastaa itse tehty raparperihillo. Kaurakeksikerros tuo rakennetta ja täydentää maut. Resepti on vegaaninen.

  • 4 dl raparperia pieninä kuutioina
  • 1,25 dl hillosokeria
  • 2 dl kauravispiä (esim. Fazer Aito)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 40 vegaanista valkosuklaata (esim. iChoc)
  • muutama vegaaninen kaurakeksi

Kuori ja pilko raparperin varret pieniksi kuutioiksi. Lisää kattilaan raparperit ja pieni tilkka vettä. Kiehauta ja lisää hillosokeri. Keitä noin 15 minuttia kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet. Jäähdytä hillo kylmässä vesihauteessa.

Vatkaa kylmä kauravispi vaahdoksi. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Rouhi valkosuklaa ja lisää vaahdon joukkoon.

Hienonna kaurakeksit muruiksi. Lusikoi laseihin kerroksittain raparperihilloa, kaurakeksimurua ja kauravispivaahtoa. Ohjeella tulee neljä reilua annosta.

Tarjoile raparperitrifle kylmänä ja mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen, niin keksimuru säilyy rapeana.

Vinkki! Jos omistat puisen perunasurvimen, käytä sitä keksien murskaamiseen. Laita keksit syvään kulhoon ja painele ne survimella hienoksi.

Kookospannacotta

Kookospannacotta saa raikkautta mandariinikiilteestä. Mandariini on hyvä pari pehmeän makuiselle kookokselle. Varaa jäähdytykseen aikaa, niin saat kauniit kerrokset. Resepti on vegaaninen.

Pannacotta:

  • 250 ml kookosmaitoa
  • 1 rkl vaaleaa siirappia
  • 0,5 tl Agar agar -hyytelöimisjauhetta
  • 1/4 tl vanijasokeria

Mandariinikiille:

  • 300 g (175 g) mandariinilohkoja mehussa (säilyke)
  • 0,5 dl hyytelösokeria

Valuta mandariinilohkot siivilässä. Ota säilykepurkin mehu talteen, sitä tarvitaan kiilteessä. Muussaa mandariinilohkot haarukalla. Kaada hedelmälihasta irtoava neste säilykepurkin mehun joukkoon.

Lisää kookoskerma, siirappi, agar agar ja vaniljasokeri pieneen kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, ota kattila pois levyltä. Kaada seos kolmeen pieneen annosmaljaan ja jäähdytä viileässä ainakin tunti.

Kun kookosmaitoseos on hyytynyt, valmista mandariinikiille. Kiehauta pienessä kattilassa 1,5 dl säilykepurkin mehua. Lisää hyytelösokeria vähitellen koko ajan hyvin sekoittaen, kunnes liemi kirkastuu. Lusikoi hedelmäliha pannacottien päälle. Kaada päälle mehu. Mehu saa olla melko kuumaa, sillä seos alkaa välittömästi jähmettyä jäähtyessään.

Hyydytä pannacottia jääkaapissa muutama tunti ja tarjoile kylmänä. Koristele halutessasi sitruunamelissan lehdillä.

Kirsikkacrumble

Kirsikkacrumble sisältää meheviä kirsikoita ja rouskuvaa manteli-kauraa. Kirsikat peitetään muruseoksella, joka paahtuu uunissa kullankeltaiseksi. Resepti on vegaaninen ja gluteeniton, kun valitset gluteenittomat kaurahiutaleet ja kauravispin.

  • 600 g tuoreita kirsikoita
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljauutetta tai 1,5 tl vaniljasokeria
  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 80 g maidotonta margariinia
  • 80 g (n. 1,5 dl) kuorimattomia, kokonaisia manteleita
  • 0,5 dl (ruoko)sokeria
  • tarjoiluun kauravispiä tai kauravaniljajäätelöä

Voitele uunivuoka (noin 15 x 25 cm). Pese kirsikat ja poista kivet. Lisää paistinpannulle kirsikat, puoli desiä sokeria ja vaniljauute. Jos käytät vaniljauutteen sijaan vaniljasokeria, lisää se vasta kaura-manteliseokseen. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes kirsikat hieman pehmenevät. Kaada kirsikat nesteineen vuokaan.

Valmista crumble. Sulata margariini ja rouhi mantelit karkeaksi rouheeksi. Sekoita keskenään margariini, kaurahiutaleet, ruokosokeri ja mantelit. Annostele seos vuokaan kirsikoiden päälle.

Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa väriä. Tarjoile vatkatun kauravispin tai -jäätelön kanssa.

Vinkki! Crumble onnistuu myös pakastetuista, kivettömistä kirsikoista.

Maidoton marjatrifle

Maidoton marjatrifle on ihana jälkiruoka. Se on nopea valmistaa ja onnistuu mainiosti ilman maitoa. Annosmaljoihin kootaan kerroksittain marjakastiketta, rapeita kaurakeksejä ja pehmeäksi vatkattua kauravispiä. Ohje on 4-6 annokseen.

  • 6 dl punaisia marjoja
  • 1 dl vettä
  • 1 dl hyytelösokeria
  • 1 prk kauravispiä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 8-12 kpl maidottomia kaurakeksejä
  • koristeluun tuoreita marjoja ja marenkikeksejä

Kiehauta vesi ja marjat. Anna kiehua hetki ja siivilöi kuoret pois. Lisää hyytelösokeri ja jäähdytä. Sekoita kastiketta muutaman kerran jäähtymisen aikana. Vatkaa kylmä kauravispi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Annostele laseihin tai jälkiruokamaljoihin kerroksittain marjakastiketta, murustettuja kaurakeksejä sekä vatkattua kauravispiä. Koristele tuoreilla marjoilla ja marenkikekseillä.

Vinkki! Jälkiruoka onnistuu myös vegaanisena. Valitse vegaanille kaurakeksejä, joiden raaka-aineet ovat 100 % kasviperäisiä sekä halutessasi koristeluun vegaanisia marenkeja.