Kasvisgratiini

Kasvisgratiini valmistetaan tuoreista porkkanoista ja kukkakaalista. Ensin kasvikset kevyesti höyrytetään ja sitten kuorrutetaan mehevällä juustokastikeeella. Kuorrutukseen sopii runsasrasvainen, voimakas juusto. Valkokastikkeen voi tehdä myös kaurakermasta, joka kestää hyvin kuumentamisen. Kaurakerma ei sisällä maidon heraproteiinia, joten se ei pala niin herkästi pohjaan.

Kasvisgratiini
Kasvisgratiini

Kasvisgratiini (4:lle)

  •  1 pieni kukkakaali
  • 4-5 porkkanaa

Valkokastike:

  • 2 rkl voita tai margariinia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurakermaa (tai ruokakermaa)
  • 1 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 100 g voimakasta juustoa

Huuhtele kukkakaali ja porkkanat. Pilko porkkanat ja jaa kukkakaali pienempiin kukintoihin. Kypsennä kasviksia muutamia minuutteja höyryttämällä. Jätä ne napakan kiinteiksi. Porkkanan höyrytysaika on hieman kukkakaalia pidempi.

Raasta juusto. Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää kerma nauhana ja sekoita, kunnes kastike sakenee. Lisää vesi pienissä erissä. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Sekoita välillä, ettei kastike pala pohjaan. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon  juustoraaste. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Voitele uuninkestävä vuoka ja kaada kasvikset vuokaan. Valuta kastike kasvisten päälle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Print Friendly, PDF & Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *