Paholaisenhillo (n. 7 dl)

Paholaisenhillo

Paholaisenhillo on täynnä auringon lämpöä. Mehukkaat tomaatit ja paprika saavat potkua tulisesta chilistä. Hillo sopii monien ruokien lisukkeeksi. Kokeile esimerkiksi vuohenjuuston, rucolan ja paahdetun leivän kanssa. Kauniisiin purkkeihin pakattuna hillon on myös herkullinen tuliainen. 

  • 400 g säilyketomaatteja
  • 2 pientä punaista paprikaa
  • 2 tuoretta punaista chilipalkoa
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 3 rkl etikkaa
  • 1 dl hillosokeria

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua sipuli. Poista paprikasta ja chilistä siemenet. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi, hienonna chilit ja valkosipulinkynnet. Laita kattilaan säilyketomaatit liemineen, pilkottu sipuli, paprikakuutiot, hienonnettu chili, valkosipulit ja etikka. Mausta mustapippurilla. Anna kiehua miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia. Lisää hillosokeri ja keitä vielä noin 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Lisää lopuksi suola. Jos haluat tasaisemman paholaisenhillon, surauta lopuksi teho- tai sauvasekoittimella. Kaada hillo puhtaisiin purkkeihin, sulje purkit ja säilytä viileässä.

Inkiväärijuoma

Inkiväärijuoma

Inkiväärijuoma on hyvä hellejuoma. Sillä on myös monia terveysvaikutuksia. Inkivääri viilentää kehoa, kiihdyttää pintaverenkiertoa, lisää hikoilua ja vähentää turvotusta. Juoma helpottaa flunssaista oloa ja kurkun käheyttä.

  • 2 litraa vettä
  • 2 inkiväärijuurta
  • 2-4 dl sokeria (maun mukaan)

Kuori ja pilko inkiväärijuuri pieniksi paloiksi. Kiehauta vesi ja keitä paloja miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Siivilöi juoma ja sekoita joukkoon sokeri. Pullota ja jäähdytä raikkaaksi janojuomaksi. Tarjoile kivennäisvedellä laimennettuna. Flunssassa juo lämpimänä tai kokeile höyryhengitykseen.

Puolukkatuoremehu

Puolukkatuoremehu

Puolukkatuoremehu on metsäisen raikas. Se valmistetaan survomalla marjat ja siivilöimällä niistä irtoava neste. Tuoremehua varten tarvitset vettä, puolukoita, sokeria ja hieman sitruunahappoa. Koska tuoremehua ei kuumenneta, siinä on raikas maku ja runsaasti vitamiineja.

  • 3 litraa puolukoita (n. 1,5 kg)
  • 2 litraa vettä
  • 0,5 tl sitruunahappoa (apteekista)
  • noin 6 dl sokeria

Survo puolukat. Kiehauta vesi ja jäähdytä. Kaada vesi puolukkasurvoksen päälle ja sekoita joukkoon sitruunahappo. Seisota mehua 2-3 vuorokautta kylmässä ja sekoita silloin tällöin. Siivilöi mehu survoksesta harsokankaan läpi toiseen astiaan. Käytä apuna isoa siivilää. Harsokangasta saa edullisesti useimmista kangaskaupoista.

Lisää mehuun sokeri ja sekoittele niin kauan, että sokeri liukenee. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Pullota valmis mehu puhtaisiin pulloihin ja säilytä viileässä. Valmista mehutiivistettä tulee noin 3 litraa. Laimennussuhde 1:1 tai oman maun mukaan. Valmis puolukkamehu säilyy kylmässä varastoituna useita viikkoja.

Vinkki! Jos jääkaappitilaa on vähän ja ulkona ei ole pakkasta, laita mehu parvekkeelle tekeytymään.